Jak uchovat červenou řepu

Červená řepa je kořenová zelenina, kterou uchováte skvěle doma v lednici v přihrádce na zeleninu. Pokud jí máte více, pak mějte na paměti, že řepa se nerada mačká. Proto je dobré dbát na to, aby bulvy byly při skladování volně od sebe. Dá se říct, že bude-li zelenina při skladování mít teplotu kolem 0°C, zachová nejlépe svoji čerstvost.

Červené řepě, stejně jako většině kořenové zeleniny, vyhovují teploty těsně nad bodem mrazu (0,5 °C) a vzdušná vlhkost kolem 80 až 95%. Říká se, že dobře uskladněná červená řepa vydrží i několik měsíců.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Tipnete si, kolik měsíců můžete řepu skladovat?

 Nebudu vás dlouho napínat. Řepu si můžeme uskladnit až na pět měsíců a udělat si jí pořádnou zásobu na celou zimu. Vydrží podobně jako mrkev čerstvá ve sklepeních, ovšem před uskladněním ji musíme zkontrolovat, zda jsou bulvy celé a pěkně zdravé, zda nejsou mechanicky poškozené a nemají náznaky jiného poškození.

V jakých prostorách řepu uchovávat?

Nejlepší je sklep, ovšem i lednice je vhodným místem pro uskladnění červené řepy. V lednici však vydrží výrazně kratší dobu – cca 4 týdny. V lednici řepa rychleji měkne a vysychá. Zachování dostatečné vlhkosti zajistí perforovaný sáček.

S natí nebo bez ní?

Pokud máme červenou řepu s natí, pak před skladováním nať odstraníme. Natě můžeme zpracovat podobně jako mangold, listy řepy a mangold jsou si tak podobné snad jako vejce vejci. Mějte tedy na paměti to, že by byla škoda je vyhodit, když je můžete využít do mnoha pokrmů.

Napište do komentáře, je červená řepa často na vašem jídelníčku?

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.