Jak skladovat topinambury

Topinamburám dělá dobře chladno a vysoká vlhkost vzduchu, dáme-li si to do čísel, pak uskladnění v teplotách 0 – 2°C při 95% vlhkosti vzduchu je to nejlepší prostředí, které pro topinambury můžeme připravit.

Vydrží dobře i několik měsíců uskladněné ve sklepení, venku v půdě, na balkoně, v chladném místě v bytě, v lednici v sáčku.

V panelákových podmínkách je dáme do lednice do perforovaného sáčku, aby zbytečně nevysychaly.

Dalo by se říci, že topinambury mají podobné vlastnosti jako brambory, jsou jim určitým způsobem podobné, ovšem oproti bramborám mají velmi tenkou slupku, kterou odstraníme drhnutím drátěnkou nebo houbičkou. Zároveň jim nevadí světlo, brambory na světle zelenají a topinambury ne. Kvůli slabé slupce však topinambury rychleji ztrácejí vodu.

Topinamburám nevadí mráz.

I když úplně zmrznou, tak zase rozmrznou a na chuti to není nijak znát. Dají se pak i sázet, zkrátka a dobře mráz jim nevadí. Vadí jim spíše teplo, to jsou pak náchylné na plísně.

Pokud se vám příliš při skladování vysuší, mělo by fungovat polití vodou, které jim vrátí opětovnou krásu a pevnost.

V domácích podmínkách je můžeme uložit do lednice v perforovaném sáčku, můžeme je dát do igelitové tašky a nechat je venku nebo uložit do sklepa (do písku, pilin). Sklízet topinambury může pěstitel i během zimy, proto pokud si je nasadíte na zahrádku, můžete si je sklízet postupně a nemusíte řešit to, že se vám doma zkazí nebo že zbytečně zabírají místo v lednici. Sklízí se od srpna do jara.

topinambury

I do bedýnek je farmáři dávají přímo z pole po celé zimní období.

Co je u topinambur dobré vědět, že někomu způsobují nadýmání nebo mají velmi projímavé účinky. Pokud je tedy budete jíst po prvé, rozhodně to s množstvím nepřehánějte a ani nemějte na další den naplánovaný náročný program typu dlouhá jízda autem. Třeba budete mít zrovna to štěstí, že vám to nic dělat nebude, ale pokud máte citlivější zažívání, rozhodně neberte mé varování na lehkou váhu :-).

Za ochutnání topinambury rozhodně stojí. Chutnají výborně syrové i pečené, dušené, vařené, mixované i celé. Způsobů přípravy je mnoho, nadýmavé a projímavé jsou třeba pro mě snad všechny. Chutnají trochu po oříškách – výborně.

Pojďte se dozvědět více o skladování zeleniny v domácích podmínkách, nechte si na e-mail posílat informace o uchovávání jednotlivých druhů zeleniny. Tady stačí zadat e-mailovou adresu.