Jak skladovat ředkvičky

Skladujeme v lednici, špajzu nebo ve sklepě ideálně v prostředí, kde je kolem 0°C a relativní vlhkost 95% – tedy hodně vlhko.

Jak dlouho vydrží?

Abychom ředkvičkám prodloužili životnost, odstraníme natě a dáme je do perforovaného mikrotenového sáčku a uložíme do lednice. Pokud nejste příznivcem sáčků, použijte uzavřenou nádobu, v ní také ředkvičky vydrží. Dělá jim dobře chladno, proto se nemusíme bát ani vyšších poliček v lednici, kde je chladněji než ve spodní části.

Nebudu vás dlouho napínat, vydrží až 4 týdny, pokud je skladujete správně.

Natě můžeme zpracovat podobně jako špenát (polévka, do těstovin apod.). S listy vydrží ředkvička cca týden a bez nich měsíc, to už stojí za to listy odstranit.

Ředkvičky si vychutnáváme nejčastěji čerstvé – na chleba s máslem, ovšem ani tepelná úprava není na škodu.

Abychom ředkvičkám prodloužili životnost, odstraníme natě a dáme je do perforovaného mikrotenového sáčku a uložíme do lednice. Pokud nejste příznivcem sáčků, použijte uzavřenou nádobu, v ní také ředkvičky vydrží.

Dělá jim dobře chladno, proto se nemusíme bát ani vyšších poliček v lednici, kde je chladněji než ve spodní části.

Natě můžeme zpracovat podobně jako špenát (polévka, do těstovin apod.). S listy vydrží ředkvička cca týden a bez nich měsíc, to už stojí za to listy odstranit.

Recept na pesto z listů ředkviček

Ingredience: Natě ředkviček, sůl, pepř, česnek

Postup: Umyjeme důkladně natě ředkviček, vybereme jen ty pěkné tuhé – ne zažloutlé a povadlé, vložíme je do mixéru /používám starý robot ETA/ a během několika sekund jsou listy rozsekané. Lépe se mi osvědčilo do pesta už nedávat ořechy ani semínka (s nimi se mi zkazilo a bez nich vydrželo dlouho), zelenou kaši tedy dochutíme solí, pepřem, česnekem – ochutnáme a pokud je to dobré, pak nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme do lednice.

Pesto je dobré během několika týdnů spotřebovat.

pesto z listů ředkviček

Líbí se vám informace o uchovávání zeleniny? Pojďte s námi do klubu, kde získáte informace o nových článcích a zároveň vždy ve čtvrtek vám do e-mailu přistane jeden díl seriálu, ve kterém se zaměřuji na jeden druh zeleniny nebo ovoce a vy se dozvíte o uchovávání více. Tady se můžete zapsat.