Jak skladovat petržel

V následujících řádcích se podíváme blíže na uskladnění petržele v domácích podmínkách. Farmáři mají dobré sklepy, kde ho uchovávají v bednách s pískem podobně jako mrkev. Vydrží i několik měsíců.

Před uskladněním odstraníme natě

Stejně jako u mrkve je pro delší skladování zásadní odstranění natí. Natě si můžeme nasušit nebo si z nich vyrobit pesto. Samotný kořen pak vydrží o mnoho délé, pokud nať ihned odstraníme.

V panelákových podmínkách pro petržel bude nejvhodnější místo k uskladnění lednice. V té bude místo, kde je teplota kolem 0 až 1°C a vlhkost kolem 95%. Aby nezahnívala a měla zatím i vysokou vlhkost, dáme do proděravělého sáčku. V lednici však rozhodně nevydrží několik měsíců, zas až tak ideální skladovací prostor to není. V lednici ho necháme maximálně 2 týdny, pak raději spotřebujeme.

Skladujeme jen pěkné kousky

U petržele platí stejně jako u ostatní zeleniny, že by měly být uskladněny jen pěkné kousky – zdravé, celé, ne mokré, pak mají lepší šanci na delší životnost.

Co když už není místo v lednici

Petržel můžeme nakrájet na kostičky a zamrazit, můžeme kousky i sušit nebo sterilovat a připravit si směs na zimu v době, kdy máme petržele hojnost. Největší úrodu farmáři sklízí na podzim a to je čas, kdy se k němu dostaneme nejsnadněji.