1 způsob jak skladovat mladé cukety

První minicukety o velikosti kolem 10cm s tenkou slupkou si říkají o velmi rychlou spotřebu. Mají tenkou slupku a jsou velmi náchylné na poškození, chutnají výborně i syrové. Cukety mohou být žluté, zelené nebo světle zelené.

Mladé baby cukety jsou skoro jako salát

U těchto letních prvotin se přimlouvám za rychlé spotřebování. Jsou skoro jako salát. Vydrží čerstvé 1 týden až 2, potřebují být v chladu, ale pozor na příliš nízké teploty, které jsou například v lednici. Ona cuketa samozřejmě také lze skladovat v lednici, ale její struktura může být narušená právě chladem.

Jak poznáte kvalitní mladou cuketu

Nejlepší na jídlo jsou pěkně tuhé křupavé mladé cukety. Jsou pevné na omak a nevykazují poškození slupky. Nejsou z jedné strany naměklé nebo poďubkované. Jakmile začnou měknout a gumovatět, už to s nimi není ono. Vyzkoušela jsem si také, že je dobré cuketu před použitím při vaření ochutnat, může se stát, že cuketa chutná hořce, a přitom ani nevykazuje nápadné poškození.

Mladé cukety

Od sklizení po upotřebení je nenechávejte déle než týden…

… a cukety nebudete muset vyhazovat. Když je necháte déle, začnou postupně vadnout. Co mám zkušenost se skladováním těchto cuket doma, vydržely týden pevné ve špajzu, bylo však poměrně chladno. Pokud nastanou horka, také ve špajzu to nebude dobré.

Ve sklepě se mi zkazily asi za 8 dní, ale je pravda, že tam nebylo dobré větrání. Cukety patří k zelenině, které nedělá příliš dobře ani prostředí lednice, potřebují tepleji a ne tolik vlhko. Když je dáte do sáčku, budou plesnivět a hniloba je pohltí dříve, než byste čekali. Když je do sáčku nedáte, zase velmi rychle vyschnou a už snad za 2 dny jsou gumovaté. Podobně jsou na tom okurky.

Ten jeden způsob, jak se dají uchovat je v teplotách mezi 4 a 10 °C a vlhkosti vzduchu střední a to 90%, tomu by odpovídalo prostředí chladné chodby, suterénu, spížní skříně nebo suššího větraného sklepa.

Máte-li chuť na mladé cukety, můžete si je dopřát od června do září v bedýnkách, které pro vás zprostředkováváme.

Zkrátka a dobře mladé cukety raději použijte do všemožných jídel a neskladujte je

Abychom si to dali i do čísel. Pro skladování je ideální teplota kolem 10°C a poměrně vysoká vlhkost vzduchu (kolem 90%). Maximum pro skladování mladých cuket odhaduji na 2 týdny v ideálních podmínkách, déle tyto tzv. baby cukety nevydrží čerstvé.

Pokud tyto mladé cukety nezvládáte sníst čerstvé do týdne, pak je můžete zamrazit nebo zavařit. Dají se zavařovat jako okurky do sladkokyselého nálevu nebo jen do slaného a pak si je vychutnáte třeba i po půl roce.

A jak je to s cuketami vyzrálými? Na to se podíváme v některém z dalších článků. Pak tu doplním odkaz, až bude na světě.

Chcete mít informace o nově vydaných článcích? Zajímají vás další druhy zeleniny a jejich možnosti uchovávání? Připravila jsem na toto téma celý seriál, když se tady přihlásíte, neutečou vám novinky ani info o skladování.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/