Jak doma skladovat mrkev s natí

Na otázku, jak doma skladovat mrkev s natí je jednoznačná odpověď. Je vždy potřeba ji skladovat BEZ natě. Když ji uložíte do lednice, sklepa nebo do špajzu s natí, povadne, změkne a zgumovatí velmi rychle. Je tedy velmi důležité natě co nejdříve odříznout.

Jak skladovat kořen natě

Tady je nutné rozlišovat mezi odrůdami mrkve, které jsou rané a které jsou pozdní určené k dlouhodobějšímu skladování. I rané odrůdy mrkve vydrží v lednici poměrně dlouho, ovšem na skladování po několik měsíců raději nemyslete :-).

Když máte mrkve více a chcete ji uchovávat v bednách, pak prý déle vydrží, když se skladuje ve svislé poloze. Já osobně považuji za důležitější dodržení teploty a vlhkosti než polohy, což je však věcí názoru.

Když vezmeme v potaz červnovou mladou mrkev s natí

Kořenovou část mrkve uchováme velmi dobře v lednici v sáčku. Mrkev má ráda chladno a vlhko, proto při krátkodobém skladování je prostředí lednice pro ni ideální. Mrkev uložená do lednice v sáčku bez natě je i po 14 dnech jako čerstvě sklizená.

O skladování mrkve jsem již psala článek TADY a v něm se zaměřuji více na mrkev podzimní, která je tužší a vhodná pro dlouhodobé skladování.

Podzimní odrůdy mají lepší předpoklady pro dlouhodobé skladování, vhodné uchování je například v bednách s pískem, hlínou nebo volně (neumyté) v přepravkách za předpokladu dodržení vhodných podmínek a těmi jsou teploty kolem 1 °C a 95% vlhkosti vzduchu. V domácích podmínkách panelákového typu je pro skladování vhodná lednice – perforovaný sáček nebo špajz. Tady však počítejme s dobou uskladnění maximálně 1 měsíc a ne půl roku. V sáčku mrkev začne po nějaké době zahnívat a ve špajzu volně zase vysychat. Co když se k nám dostane mrkve více a chceme si ji uchovat alespoň půl roku? Pak je tu řešení v podobě mrazáku.

Mrkev můžeme dobře zamrazit

Když nemáme sklep a máme mrkve větší množství, nabízí se nejlepší způsob uchování zamrazením. Mrkev umyjeme, oškrábeme (očistíme) a nakrájíme na kostičky. Vložíme do sáčků nebo do krabiček a dáme do mrazáku. Tady vydrží po dlouhou dobu až do jejího upotřebení v kuchyni.

Pro příkrmy jsem si mrkev zavařovala

Když máte malé děti a chcete si mrkev uchovat jinak než v mrazáku, můžete si doma mrkev zavařit do skleniček. Umytou a oloupanou mrkev dáme vařit na cca 20 minut, následně rozmixujeme ponorným mixérem a mrkvovou kašovitou hmotou plníme přesnídávkové skleničky. Ty následně ještě sterilujeme – zavíčkované necháme přejít teplotou 80°C po dobu 20 minut. Mrkvové zavařeniny pak můžete dítěti servírovat samotné nebo smíchané s jinou zeleninou či ovocem, které budete mít v tu dobu čerstvé. Je to takový polotovar připravený ihned ke konzumaci. Po otevření skleniček je vždy nutné zkontrolovat jejich kvalitu, víčko by mělo dobře držet a ověříte pohledem, ochutnáním a přičichnutím. Doma připravené zavařeniny nemusí být tak spolehlivé jako ty profesionálně vyráběné :-).

Co se týče mrkve, do bedýnek se mrkev dostává víceméně celoročně. Snad jen v květnu se může stát, že ještě není narostlá raná mrkvička a už není ta podzimní. Jinak si můžeme dopřávat čerstvou mrkev od jara do jara nebo jinými slovy celoročně 🙂

Souhrn možností uchování mrkve

  • sušení – naloupeme škrabkou na brambory a necháme vyschnout, používáme do vývarů nebo jako koření do dalších jídel – vydrží i několik let
  • mražení – v sáčcích či krabičkách – vydrží i několik let, ovšem je nutné brát v potaz fakt, že v mrazáku se zároveň mrkev i vysušuje
  • zavařování – sterilováním 20 minut při 80°C – v nálevu nebo rozmixovaná – vydrží i několik let, lépe však do půl roku sníst
  • čerstvé v lednici – v sáčku cca 1 měsíc
  • čerstvé v bednách s pískem či hlínou – jen pozdní odrůdy – vydrží až 6 měsíců

Líbil se vám návod na uchování mrkve? Získejte podobné informace o další zelenině a ovoci do e-mailu. Stačí se tady zapsat.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/