Jak a kde uchovávat doma saláty

Když se podíváme na saláty, tak v první řadě je v našich krajích oblíbený ten hlávkový a často se jich urodí hodně najednou a je potřeba je sklidit dříve, než vykvetou.

Mám pro vás dobrou zprávu, hlávkový salát je na tom s trvanlivostí lépe než třeba utržený špenát a vydržel mi v lednici v sáčku celých 14 dní, dala jsem ho tam však ihned po utržení. Byl to takový můj malý pokus, ale měla jsem z něho radost, protože mi sousedka přinesla asi 10 salátů, které jsme takto během těch 2 týdnů pěkně postupně zpracovali a nemuseli nic vyhodit.

Saláty je nejlepší sníst ihned

Svou povahou je však salát spíše zelenina, kterou je nejlepší sníst ihned, jakmile se sklidí. Žádné dlouhé skladování salátu neprospívá. Saláty jako je ledový a římský vydrží ještě o něco déle než hlávkový. Dubáček bych zařadila na podobnou pozici jako hlávkový a cripsy má zdánlivě tužší listy, ovšem když se v nich drží voda, začnou zahnívat, takže ani u těchto salátů bych delší skladování než několik dnů rozhodně nedoporučovala.

Navíc je salát náchylný na chlad a jak se dostanou teploty i jen lehce pod 0°C, to ně něm poznáte, je po přemrznutí sklovatý a až průhledný a zároveň velmi rychle tzv. blátivé konzistence.

Nejlepší skladovací teplota je pro něj lehce nad 0°C, ale už nad 4°C se jeho trvanlivost značně zkracuje. Potřebuje zároveň vysokou vlhkost vzduchu 95%. Tu zajistíme perforovaným sáčkem, když salát uložíme do lednice.

Co když už si domů přineseme lehce povadlý salát?

Když si domů přinesete už lehce povadlý salát nebo třeba i špenát nebo mangold (viz foto), dejte ho do misky nebo hrnku s vodou. Takto se mi podařilo už lecjakou zelenou rostlinku oživit, když už byla po delším putování v autě značně „unavená“.

Když jde o salát, odříznu kousek košťálu, když je zaschlý, aby byl čerstvý a dokázal vodu vstřebávat. V misce s vodou vydrží cca 4-5 dnů a je vhodné tu misku dát do lednice.

Jaké jsou ideální podmínky pro skladování salátu

Když salát skladujete v ideálních podmínkách a při teplotách kolem 0°C a 95% vlhkosti vzduchu, měl by čerstvý a vysoce jakostní vydržet i 2 týdny. To mě osobně dříve připadalo jako sci-fi, protože jsem znala spíše saláty z obchodů, kde nějaký ten čas už ležely. Možná si na to vzpomenete, až někde v obchodě takový ten povadlý blátivý salát zahlédnete, je možné, že bude mít zhruba týden od sklizně a je celý den v teple.

Když už je salát hodně povadlý, nepomůžete mu ani vodou

Nevím, jestli vůbec takový povadlý salát oživíte právě v misce s vodou, to má blíže na kompost než do úst, proto doporučuji vybírat jen saláty, které jsou pevné a čerstvé.

Jablka, hrušky a melouny dáme od salátu dál

Co je dobré u salátu vědět, že se nehodí ho dávat do blízkosti jablek, hrušek, melounů a dalších plodů, které vylučují ethylen. Ten salátu nesvědčí a pokud je ho hodně, způsobuje načervenalé skvrny na jeho listech. Navíc třeba takový meloun by neměl být ve stejných podmínkách jako salát, ten potřebuje chladno a meloun spíše teplejší prostředí, aby se neznehodnotila jeho dužina.

Zajímá vás, jak skladovat doma zeleninu, aby vám vydržela? Chcete mít představu o tom, jak dlouho která zelenina vydrží a jaké podmínky jsou pro ni nejlepší? Nechte si tyto informace poslat do e-mailu, klikněte níže na Chci se přidat.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/