Jak se skladuje dýně Hokkaidó + 1 snadný recept

Milujete dýně? Já ano a to až od doby, kdy jsem se naučila vařit dýňovou polévku s červenou čočkou. Do té doby pro mě byla dýně něco jako špatně zpracovatelná zelenina. Jsem moc vděčná bedýnkování, že mě této představy zbavilo. Tato polévka mi otevřela dveře k experimentování s dalšími dýňovými recepty a naučila jsem se ji použít do karbanátků, jako zeleninový tatarák nebo jako základ krému pro dort.

dýně

Na obrázku vidíte oranžovou dýni Hokkaido, žlutou dýni špagetovou a takovou světle béžovou dýni Butternut. U všech dýní platí stejná pravidla pro skladování. Je však zajímavé, že třeba zelené dýně Hokkaido nám vydržely nejdéle a dýně špagetové se začaly kazit nejdříve. Když dýně milujete, potřebujete jich mít pěknou zásobu a o tom, jak si je uchovat co nejdéle čerstvé v následujících řádcích pro vás píšu.

Dýni dělá dobře především sucho

Když se dostane do vlhka a do nižších teplot, pak se začne rychle kazit. Když si dýni chceme uchovat, co nejdéle, pak je potřeba najít chladnější a především dobře větrané místo. Když nemáte vhodný sklep ani špajz, pak se dýně dají uchovat třeba v ložnici a to se vám o nich asi i bude zdát :-). Doporučuje se pro ně i suchá půda v podkroví, ale kdo má dnes půdu? A když má náhodou půdu, bude tam mít nejspíš plno, že?

Jak je to se skladováním dýně v číslech

Když si dáme do čísel potřeby skladování dýně, jsme v rozmezí 10 a 15°C a pro vlhkost vzduchu na 70% vzdušné vlhkosti.

Do lednice dýně ne, i když…

Dýni nedávejte do lednice, je tam na ni chladno a vlhko. Dýně by neměla přemrznout a ani být dlouho v prostředí pod 10°C. Ne však není definitivní, když dýni nezpracujete celou, ale máte jí třeba čtvrtku bez jadýrek, je naopak lednice pro krátkodobé uchování výborné místo. Krátkodobě mám na mysli 1 až 3 dny, poté už zaznamenáte osychání a výraznější vadnutí.

Jaké prostory v bytě jsou pro dýni dobré

To záleží na bytě a teplotách. Vhodná může být jak ložnice, tak i chodba nebo špajz. Pokud máte balkon, tak v období bez mrazů dýně dobře vydrží tam a navíc může sloužit jako příjemná výzdoba. Máte-li balkon zateplený, pak i v období, kdy se začnou objevovat přízemní mrazíky, stále dobře slouží jako prostora pro uchování dýní.

Po jakou dobu dýně vydrží čerstvá

Když dýně Hokkaidó vydrží do dubna, je to spíš výjimka, většinou je to maximálně do února a pak se objeví jasné známky jejího konce trvanlivosti. Tady bych zdůraznila, že není nutné čekat, až se dýně začne kazit, je vždy lepší, když se zpracuje ještě v plné kráse a čerstvosti.

Co když má dýně už kaz

Drobnou skvrnku kazu na slupce lze odříznout, ta se zatáhne a dýně se kazit s největší pravděpodobností přestane a vydrží mnohem déle, než když bychom tu skvrnku nechali rozšířit. Já se však přikláním k tomu dýni použít v kuchyni ještě v době, kdy se na ní kazy neobjevují.

 Dýně se v bedýnkách objevují od srpna do února, většinou je v bedýnce jedna až 3 dýně a můžete si domluvit i dodávku více dýní,když jim přijdete na chuť tak, jako my. Představte si, že taková dýně je pro vás jistotou toho, že budete mít polévku během 15 minut, když budete potřebovat rychle uvařit. A to je dobrý důvod mít doma minimálně jednu v zásobě, ne?  S bedýnkováním to pro vás bude snadnější, budete mít dost surovin na vaše kulinářské experimenty i pro každodenní vaření.

Recept: Dýňová polévka

Ingredience: 1 dýně, červená čočka – hrst, sůl, kmín, petrželka (ev. i sušená).

Postup: Dýni rozpůlíme (není nutné loupat), odstraníme jádra a vlákna, která jsou u jader a dáme vařit spolu s červenou čočkou. Během několika minut je čočka i dýně měkká. Rozmixujeme ponorným mixérem, osolíme, dochutíme kmínem a petrželkou.

Výborně se hodí i s osmaženou houstičkou. TIP: Spolu s dýni v polévce vyvařte několik cibulí, polévka dostane výraznější chuť. Pokud máte přebytky kořenové zeleniny, v polévce se upotřebí také a díky dalším druhům zeleniny získáváte pokaždé jinou chuť polévky, proto se snad nikdy nepřejí.

Chcete ode mě dostávat tipy na vaření a skladování zeleniny na e-mail? Nechte na sebe kontakt prostřednictvím přihlášení se do e-mailového seriálu a pak vám neunikne žádná novinka.

skladování zeleniny