Čtyřboč ač se jedná o druh špenátu je svými vlastnostmi na tom lépe než špenát jarní. Jeho listy jsou tužší než u špenátu jarního a na dotek jsou sametové. Nepočítejte s jeho dlouhodobějším skladováním poté, co ho utrhnete.

Jaké máme možnosti při uchování špenátu čtyřboč
Když máme špenátu jen svazek, podobný jako se objevuje v bedýnkách České selky, pak je jeho uchování poměrně jednoduché a v zásadě máme 2 možnosti.
- Čtyřboč uložit do lednice v igelitovém sáčku nebo ho dát na sítko do hrnce a před tím propláchnout vodou, přičemž dojde k jeho osvěžení. V lednici si troufám tvrdit, že vydrží až 10 dní. Jakmile však začne žloutnout, je to impuls k tomu ho ihned použít a zpracovat.
- Další možností je uchování ve sklenici s vodou. Toto uchování uvítáte například v podmínkách, když nemáte lednici a nebo nechcete použít igelitový sáček. V chladu ve sklenici, jako by to byla kytice. Ve vodě necháme namočené jen konce rostliny, aby nedošlo k zahnívání. Tento způsob uchování však poslouží zhruba dny, pak začne rostlinka chřadnout, žloutnout, vadnout, prostě pohledově ji vyhodnotíte k urychlené spotřebě.
V minulých článcích najdete recepty. Můžete použít recepty, které jsou zaměřené na špenát jarní i špenát čtyřboč. Pokud jste na špenát dostali chuť, můžete si ho dopřát spolu s další zeleninou třeba zrovna formou bedýnkování, kterou jsme si oblíbili.
Špenát tedy uchováváme v chladu, vhodné jsou teploty kolem 0 °C a vzhledem k tomu, že rychle vysychá, je vhodné mu zajistit vysokou vlhkost, ve které vydrží o něco lépe než když by byl v suchém místě. Vlhkost tedy na procenta 95%.
Co si budeme však povídat, špenát je zelenina, která je potřeba rychle spotřebovat a nemá smysl protahovat zbytečně její skladování. Pokud to jen trochu jde, špenát zamrazte nebo použijte do jídla.
Přidávám 2 recepty, které vám jistě přijdou k chuti.
Palačinky se špenátem
Ingredience: palačinky (mouka, vejce, mléko), náplň (špenát, česnek, cibule, solamyl či mouka, smetana, sůl, sádlo, máslo)
Špenát důkladně umyjeme, pokud je špenátu více, je vhodné si napustit lavor nebo větší hrnec vody a nechat písek klesnout ke dnu, vymáchat špenát tak trochu jako prádlo a poté ho opláchnout pod tekoucí vodou, protože umývat ho lísteček po lístečku je práce na celé odpoledne.
Svazek špenátu, který je v bedýnkách, zvládnete umýt jedna dvě a ten bude tak akorát pro palačinkové hodování. Prolisujeme si česnek a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou necháme zpěnit na sádle. Když je cibulka usmažená do zlatova, zalijeme smetanou a přidáme špenát, který jsme si zatím nakrájeli na drobno. Podusíme, přidáme plátek másla na zjemnění a osolíme. Tím je směs náplně připravená.
Pokud by se vám zdálo, že není dost hustá, doporučuji přidat bramborový škrob (solamyl) na zahuštění nebo mouku. Touto směsí plníme palačinky. Já dělám palačinky jednoduše – smíchám cca 1l mléka, 2-3 vejce a 200g rýžové mouky. Důkladné promísení zajistí tyčový mixér, poté nechám asi 5 minut ustát, rozehřeji pánev, na které se palačinky nepřipalují ani bez tuku. Poté nalévám směs na pánev a opeču z obou stran. Děti palačinkovou večeři přímo zbožňují, ale je pravda, že vítězí ty marmeládové před slanými.
Špenát s jablky
Ingredience: miska čerstvých listů čtyřboče (novozélandského špenátu), 2 nakyslá jablka
1 kysaná smetana nebo jogurt , 1/2 citronu, vlašské ořechy podle chuti – cca hrst, sůl
Postup: Listy opláchneme ve studené vodě, nakrájíme na proužky.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (možno i nakrájet na malé kostičky). Pokapeme je citronem, který zpomalí hnědnutí, a promícháme s nasekaným špenátem.
Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a přidejte ke směsi.
Zakysanou smetanu osolíme podle chuti, milovníci kyselejších chutí přidají trochu více citronové šťávy pro zvýraznění. Nalijeme na směs a dobře promícháme. Necháme ještě chvíli vychladit v chladničce.
Vítáte tipy na zpracování a skladování zeleniny? Pak vás potěší, když vám je pošlu na e-mail. Stačí se zapsat k seriálu zdarma tady.
