Bílá ředkev daikon a 1 tip pro její skladování

Co to je za zeleninu? Při jakých teplotách ředkev skladovat? Jak dlouho vám vydrží po sklizení? Kde je v domácnosti nejvhodnější místo pro její uchovávání? Jaká jídla si z ní připravit? V jakém období se v našich krajích sklízí? Odkud pochází a co na ní mám i nemám ráda se dozvíte v následujících řádcích.

Bílá ředkev daikon
Bedýnka s ředkví daikon

Co je to za zeleninu

Bílá ředkev daikon by se dala přirovnat svou chutí k ředkvičce, je však o mnoho větší, dorůstá běžně až 40 centimetrů. Komu vadí výrazná palčivost ředkviček, uvítá u ředkve daikon jemnější chuť, která sice ředkvičky připomíná, nicméně palčivost je výrazně nižší.

Teploty pro uchování ředkve daikon

Jak asi tušíte, ředkev potřebuje pro prodloužení životnosti poměrně chladno. Neměla by přemrznout, ale vhodné pro její uchování je teplota kolem 0°C. Zároveň potřebuje poměrně vlhko, aby nevysychala. Kdo máte rádi čísla, tak vlhkost cca 95% a chladno jsou ideální podmínky pro její uskladnění.

Po sklizení vydrží opravdu pěkná jen 2 týdny

I když ředkev daikon po sklizení správně uskladníte, vydrží čerstvá pěkně tuhá zhruba 2 týdny. Říkáte si nyní, že to není zrovna dlouhá doba? Ano, je to tak, ředkev daikon je vlastně taková větší ředkvička, kterou je vhodné zpracovat co nejdříve a nečekat, že vydrží měsíce. Postupně sesychá nebo měkne a pak už není tak atraktivní, jako byla krátce po sklizni.

Delší skladování než 2 týdny je samozřejmě také možné, ona se dá sníst i po měsíci, nicméně z mé zkušenosti doporučuji ji zpracovat dříve. Na starší kusy prostě už není taková chuť jako na čerstvě sklizenou ředkev. Když se k jejímu upotřebení dostanete později, je vhodnější ji použít třeba do teplých pokrmů, kde tak jako tak změkne :-).

1 důležitý tip na skladování: Před uložením odstraňte nať

Když se vám do ruky dostane bílá ředkev daikon, odstraňte nať, ta urychluje její stárnutí a pokud byste ředkev uložili i s natí, urychlili byste tím jen její vadnutí.

Lednice, sklep, chodba nebo špajz?

U ředkve daikon se přikláním ke skladování v lednici, kde je v běžné domácnosti nejchladnější teplota a když ji dáte do perforovaného sáčku, dosáhnete vysoké vlhkosti prostředí, které ředkvi prospívá.

Bílá ředkev daikon
Ředkev daikon

Jaká jídla si z bílé ředkve daikon připravit

Jak už jsem výše zmínila, ředkev daikon je podobná ředkvičce, proto si na ni pochutnáte, když použijete recepty jako na ředkvičky. Čerstvá nakrájená jen posolená na chléb s máslem, nakrájená orestovaná na másle s další zeleninou jako je mrkev, špenát, paprika, dýně (čím barevnější spektrum, tím je směs už na pohled lákavější), nastrouhaná do salátu mix (s koprem, červenou vařenou řepou, jablky, cibulí). K dochucení můžete použít italské bylinky, hořčici, sójovou omáčku, samotnou sůl a vykouzlíte chutnou svačinu nebo lehkou večeři. Na konkrétní recepty se podíváme v některém z dalších článků.

V jakém období se v našich krajích sklízí

Do bedýnek se ředkev daikon dostává od konce srpna do listopadu, kdy ji farmáři zpravidla sklízí. Jarní sklizeň nebvývá běžná, to se do bedýnek spíš dostanou bílé ředkvičky, které jsou vzhledově podobné jen výrazně menší.

Odkud pochází

Ředkev daikon má svůj původ ve východní Asii, je zajímavé, kolik různých receptů najdete s ředkví daikon v Japonské, Čínské, Vietnamské, Bangladéšské, Filipínské a Indické kuchyni. Tady je odkaz na internetovou encyklopedii, kde některé tipy najdete, nicméně je viditelné, že na tomto webu text není úplně správně česky, jedná se nejspíš o zahraniční stránky jen přeložené strojovým překladačem, tak za ně ruku do ohně nedávám :-).

Co na ní mám i nemám ráda

Daikon na podzim vítám, protože je křehká a lahodná do různých pokrmů, zároveň mi připomíná ředkvičku, kterou jsem si oblíbila už jako dítě. Je mi poměrně vzácná, protože ji nemáme na stole po celý rok a to umocňuje chuť na ni v době, kdy ji farmáři sklízí čerstvou a křupavou. Nemám ráda, když jí je moc a měla by se zkazit, proto s farmáři sezónu plánujeme s předstihem, aby se vypěstovalo tak akorát zeleniny, kolik se jí pak spotřebuje.

Chcete dostávat informace na e-mail, aby vám neunikla žádná novinka na webu a navíc si dopřát bezplatný seriál o skladování zeleniny? Tady je odkaz, kde stačí zadat e-mailovou adresu.

skladování zeleniny