5 receptů z celeru, které si zamilujete

March 4, 2019

V zimních bedýnkách nacházíte bulvový celer a pokud nejste jeho rodilými příznivci, možná přemýšlíte, jak s ním naložit. Přiznám se vám, ani já nebyla donedávna velkým fanouškem této kořenové zeleniny. Do polévky jsem ho dala jen vyvařit, aby šel poté vyndat a nebyl ho plný talíř. Můj manžel to má podobně, tak jsme se na vaření polévky tímto způsobem docela dobře shodli.

 

Bylo mi však líto pokaždé ten celer nechat jen tak a nezpracovat ho.

 

Začala jsem hledat inspiraci k receptům, kde bych celer upotřebila a podívala jsem se této české klasice trochu tzv. na zoubek. Testovala jsem metodou pokus omyl různé recepty. 5 receptů, které se osvědčily najdete v závěru tohoto článku. Nyní se podíváme na celer jako takový.

 

 Sezóna sklizně celeru je na podzim, kdy už je pěkně velký a vyzrálý. Od července do října se pak sklízí celer menší, který je ještě s natí. Pokud se vám do ruky dostane tento často ještě nazelenalý celer, ihned z něj odkrojte nať, která se dá použít třeba do polévek nebo si ji můžete nasušit na zimní období, kdy je zeleného minimum. Pokud nať neodkrojíte, snaží se listy přežít na úkor bulvy a bulvu tím vyčerpávají a ta rychleji vadne.

 

A jak celer očistit a na co si při tom dát pozor?

 

V dolní části bulvy nacházíte obvykle zbytky kořenů s hlínou. Někdy jí tam je požehnaně, tak si dejte v první řadě pozor na znečištění pracovní plochy v kuchyni, celer umyjte pod vodou a následně nožem odkrojte kořínky i se zbytky hlíny. Vrchní část bulvy bývá bez problému, stačí ji opatrně oloupat nožem nebo škrabkou.

 

Celer je nenáročný na skladování, a tak si ho v dopřáváme v každé zimní bedýnce a v létě ho tam nacházíme jako zpestření v jeho menší podobě - sezónní s natí.

 

 

Jak můžeme celer v kuchyni upotřebit?

 

Výše jsem zmínila možnost použít celer jako základ do polévky. Nejen polévkám však celer sluší, hodí se i do omáček a pod maso. Dá se z něj udělat pyré, použijete ho směle i do pomazánek nebo ho schováte do karbanátků. Možná by vás ani nenapadlo, že z celeru můžete upéct třeba sušenky a pochutnat si na něm k odpolední kávě. Celer má nasládlou chuť, proto se dobře kombinuje s ovocnou chutí v salátech.

 

Pokud nemáte zrovna čas vyvařovat, můžete si celer připravit na pozdější upotřebení do mrazáku. Zabere vám to pár minut. Celer očistíte, nakrájíte na kostičky a dáte zamrazit. Máte-li však spíž nebo lednici, vydrží čekat třeba i 2 týdny na své zpracování. Pro skladování je však lepší ho nemýt a neloupat.

 

Moje babička vždy celer rozpůlí a použije jen část. Druhou si nechává na další vaření. Pokud je celer rozkrojený, začíná lehce hnědnout. Tady se přikláním k urychlenému zpracování druhé poloviny celeru, ale abyste zabránili hnědnutí, můžete dát celer do misky, kde je trochu vody a kápnete tam trochu citronové šťávy. Já osobně nejsem příznivcem takovéhoto skladování, protože co si budeme povídat, na celer se zapomene, vody se dá moc a po několika dnech nacházíme plesnivou misku a celer můžeme tak akorát vyhodit.  Přikláním se tedy k skladování v suchu a temnu - jak rozkrojený tak celý celer. Když ho mám jen půlku, odkrojím plátek zahnědlé dužiny a zpracovávám obvyklým způsobem.

 

Přistupme však k receptům

 

Celerová krémová polévka s houbami

 

Ingredience: 1 velký celer nebo 2 menší (cca 400g celeru celkem), 2 brambory, 200ml šlehačky, hrst sušených  hub nebo 150g čerstvých hub, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, kmín, petrželka, 4 stroužky česneku, pažitka či řeřicha na dozdobení.

 

Postup: Sušené houby si necháme přes noc ve vodě rozměknout, máme-li čerstvé, použijeme ty - hodí se i hlíva či žampiony. Celer a brambory očistíme, nakrájíme na větší kostičky a dáme vařit do smetany  na 10 minut, která tomu dodá výbornou chuť. Na másle na pánvi si podusíme houby. Rozmixujeme ponorným mixérem brambory a celer ve smetaně, přidáme cca 2l vody a podušené houby. Já osobně mám v polévce ráda kousky hub, proto je už nemixuji, ale můžete je také rozmixovat, pokud chcete mít polévku kompletně krémovou. Dochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a trochou pepře. Před podáváním ozdobíte čerstvou nasekanou pažitkou či petrželkou, která se dá dobře pěstovat i v zimním období doma na okně. Ač se celer řadí mezi dietní, tato polévka rozhodně nepatří do očistné jarní kůry, je vydatná. Pokud byste si ji chtěli odlehčit, použijte jen vodu místo smetany.

 

Celerové karbanátky

 

Ingredience: 1/2 celeru (100g), 200g červené čočky, 1 větší mrkev, 1 - 2 vejce, 2 stroužky česneku nebo lžička česnekového pesta, strouhanka na obalení, vepřové sádlo na smažení, sůl.

 

Postup: Uvaříme červenou čočku a necháme lehce vychladnout. Nastrouháme na jemno polovinu celeru, 1 větší mrkev, prolisujeme do směsi česnek a vše promísíme v keramické nádobě, osolíme dle chuti. Můžeme přidat i trochu mouky, pokud by se nám směs zdála příliš řídká (to může nastat, pokud do čočky dáme moc vody). Tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance. Pečeme na pánvi z každé strany cca 3 -5 minut jako klasické karbanátky. Milovníci masa mohou samozřejmě do karbanátků přidat trochu mletého.

Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovou oblohou.

 

 

Celerový koláč s jablky

 

Ingredience: Těsto:1/2 celeru, 1/2 másla, 200g vařených brambor, 200g dětské krupičky (ev. mouky), náplň: 5 jablek, 1 pudink, 50g cukru krupice, 1 lžička skořice.

 

Postup: Uvaříme si brambory, vychladlé je nastrouháme na jemno. Na jemno nastrouháme i celer a máslo, promícháme s moukou a vajíčkem a vypracujeme rukama 2 placky. Použila jsem kulatou dortovou formu a dno vymazala máslem. V druhé míse si připravíme náplň - oloupaná jablka nakrájíme na plátky a promícháme s pudinkem a cukrem a trochou skořice. Jablka následně poklademe na připravenou placku a přikryjeme druhou plackou. Vrchní placku poprášíme skořicí a cukrem.

 

 

 

Sváteční celerová pomazánka nejen na chlebíčky

 

Ingredience: 1 menší celý celer (cca 200g), 1 cibule, 200g šunky, 1cm tvrdého sýra (cihly), 250 ml pomazánkového másla, 4 natvrdo vařená vejce, 1 lžíce majolky, 1 lžíce hořčice, 4 nakládané okurky.

Postup: Celer očistíme a nastrouháme na jemno. Stejně nastrouháme i šunku a tvrdý sýr. Okurky, cibuli a vejce nakrájíme na drobné kostičky. Vše promícháme s pomazánkovým máslem, majolkou a trochou plnotučné hořčice. Dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme na chlebíčkách jako by to byl pochoutkový salát. Dobrou chuť.

 

 

Celerovky na mlsání

 

Ingredience: ½ celeru (cca 150g), 2 brambory (cca 200g), 100g dětské krupičky, 50g cukru, 120g másla, 1 vejce, špetka skořice.

 

Postup: Uvaříme si brambory, necháme je vychladnout a nastrouháme je na jemno. Očištěný syrový celer nastrouháme na jemno a máslo také, přidáme krupičku, vejce, cukr a skořici. Vypracujeme těsto, které vyválíme a vykrajujeme různé tvary sušenek. Pečeme 10 minut na 180°C v předehřáté troubě. Určitě nic nezkazíte čokoládovým zdobením po upečení.

TIP: Slaná varianta celerových sušenek neobsahuje cukr a ozdobíme např. mákem, paprikou nebo sezamem.

 

U nás bodovaly právě nejvíc slané celerovky poprášené paprikou.

 

Na výše zmíněné recepty budete potřebovat nakoupit hned několik celerů, ale pochutná si celá rodina. U nás to v pohodě snědli i ti, co obvykle celeru neholdují.

 

Pokud si dopřáváte celer z ekologické produkce, kde se farmáři dobře starají o půdu, obsahuje celer řadu důležitých minerálních látek pro lidský organizmus jako je vápník, hořčík, fosfor nebo draslík. V syrové podobě je i významným zdrojem vitamínu C. Zajímavé u celeru je i to, že má poměrně nízkou kalorickou hodnotu a to znamená, že pomáhá udržovat i štíhlou figuru.

 

Věděli jste, že celer se řadí mezi tzv. superpotraviny? Připravujeme pro vás VE SPOLUPRÁCI S VERONIKOU HANZLÍKOVOU videa na toto téma a pokud vás to zajímá, nechte na sebe kontakt a dám vám vědět, jakmile bude video k dispozici. >>PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE TADY<<.

 

Chcete si pochutnat na čerstvém celeru v letní sezóně? Pak se s námi můžete zapojit do bedýnkování a užijete si celer s natí, jakmile ho budou mít farmáři ke sklizni.

 

 

 

Napište mi dole do komentářů, co z celerových jídel máte nejraději.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now