Proč s námi bedýnkuje paní doktorka

 

Nedávno jsem objevila zajímavý blog a web paní Müllerové, která shodou okolností s námi bedýnkuje. Potěšilo mě, že paní doktorka, která se zabývá osvětou v oblasti zdraví, přijala pozvání k rozhovoru.

 

Podělí se v něm s vámi o zkušenosti s bedýnkováním a důvody, proč se právě ona do bedýnkování pustila.

 

Určitě stojí za to si pročíst zajímavé články a e-booky paní doktorky Müllerové.

 

Blog najdete TADY, mně se líbí například článek o cyklistech, který v sobě nese důležitou myšlenku současného spěchacího nastavení mnohých lidí, kteří se orientují na výsledek.

 

Připomnělo mi to situaci, kdy jsme s kamarádkami, kočárky, odrážedly a dětmi razily z Malé Skály do Dolánek a hrubě nás slovy "UHNI" i hůře okřikovaly svalnatí cyklisté, kteří jeli jako blázni extra rychle a nehodlali zpomalit ani kvůli malým dětem, které si naopak procházku náramně užívaly. K mému údivu to nebyl jeden takový cyklista, ale bylo jich možná za tu cestu 5. Je tomu  už nějaký ten pátek, ale nechalo to ve mě velmi smíšené pocity, jak takoví cyklisté mohou kazit krásný jarní den.

 

A nyní k rozhovoru.

 

Paní doktorko, jak Vám chutná zelenina z bedýnek České selky?

 

Zelenina je výborná, chutná mi moc. Je čerstvá, bez chemie, a to je na chuti znát. A pokud si např. odšťavním mrkev, tak ta šťáva má skutečně velkou sílu.

 

Která zelenina by neměla chybět na žádném rodinném stole? 

 

Myslím, že se to nedá takto říci. Z mé zkušenosti doporučuji hlavně pestrost a sezónnost. A to bedýnky od České selky splňují. Sama to cítím, že na jaře mé tělo baží hlavně po zelených salátech, v létě po šťavnaté plodové zelenině, na podzim a v zimě po hlízách a kořenové zelenině. Ale vítám v jednotlivých obdobích i mnohé další druhy zeleniny.

 

Jaký máte názor na pestrost zeleniny v jídelníčku?

 

Pokud jíme pestře, máme téměř zaručeno, že ve stravě dostáváme vše potřebné. Čím tedy pestřeji, tím lépe. Také máme díky pestrosti možnost zakoušet bohatství chutí, což umocňuje prožitky z jídla a sytí naši niternou potřebu zakoušet bohatost a pestrost života.

 

Když jsme nakously téma pestrosti, zeptám se zrovna, jsou bedýnky podle Vás tak akorát pestré?

 

Jsem s bedýnkami a jejich pestrostí spokojená. Mám zkušenost s bedýnkami od jiného poskytovatele a ty nebyly zdaleka tak pestré. Líbí se mi, že bedýnky od České selky jsou sestavovány z výpěstků více zemědělců, což zaručuje větší pestrost. A skvělá je možnost bedýnkovat celoročně, což sama velmi vítám.

 

 

 

Co jste si v nich oblíbila? Co Vás bedýnky naučily jíst nového?

 

Mám ráda prakticky vše, co v bedýnkách dostávám. Až na kopr. To je asi jediná zelenina, kterou jsem zatím nevzala na milost, ale i to se, myslím, změní.  Je skvělé, že díky bedýnkám jím i tradiční druhy zeleniny jako jsou vodnice, ředkev, žlutá řepa apod., což jsou druhy, na které v obchodech prakticky nenarazíte.

 

Miluji rajčata, okurky, papriky, česnek, zelené saláty, mrkev, kedlubny, skvělé jsou pečené brambory s červenou řepou…  velmi jsem uvítala topinambury, je toho spousta.

 

Tak to máme s koprem podobně, i když já osobně mu začínám přicházet na chuť v salátech. Čerstvý nasekaný kopr spolu s nastrouhanou ředkvičkou doplněný lístky špenátu, kousky jablka a ochucený octovou zálivkou se u nás stal docela hitem a povedlo se nám pěkně upotřebit i ten kopr, který jinak končíval v mrazáku nebo jako dárek pro babičku.

 

A druhá varianta úpravy kopru, která u nás našla uplatnění je kombinace s lososem. Dělávám mléčnou  zálivku s koprem, která se chuťově dobře hodí právě na rybu a jedí to s chutí i děti, které se na klasickou koprovou omáčku tvářily podezřívavě.

 

Kopr se objeví  zase až v letních bedýnkách, teď v zimě je více aktuální kořenová zelenina, kapusta nebo kadeřávek, zelí či jablka a hrušky.

 

Komu byste bedýnkování doporučila?

 

Každému, kdo chce jíst kvalitně - čerstvě a zdravě, v nejvyšší kvalitě. Každému, kdo se chce vracet k přirozenosti, která respektuje sezónnost a lokálnost jednotlivých druhů zeleniny. Každému, kdo chce podpořit udržitelné hospodaření, které navrací půdě její hodnotu a udržuje ji zdravou. Každému, kdo chce omezit svou ekologickou stopu, protože se díky bedýnkám vyhne zelenině zabalené v plastových obalech, která je navíc často transportovaná na dlouhé vzdálenosti.

 

Co podle Vás v sobě nese ekologický způsob vypěstování pro ty, co si na zelenině pochutnají?

 

Přináší svým konzumentům čistou zdravou zeleninu prostou pesticidů, což jsou chemické látky, které se běžně používají v konvenčním zemědělství a které velmi zatěžují naše organismy. V zelenině ekologicky vypěstované do sebe tedy dostáváme jen to nejlepší.

 

Dále přináší větší výživovou hodnotu, protože ekologicky pěstovaná zelenina vyrůstá na půdě, která je hnojena tradičními způsoby, které do ní navracejí život a obohacují ji. A jak už jsem výše zmínila, snižuje ekologickou stopu, což je také nezanedbatelné plus.

 

Děkuji za Váš čas a odpovědi. Mně na webu paní doktorky zaujalo ještě hodně téma pečení chleba, protože dobrý domácí chléb je takzvaně nad zlato. Podívejte se tady na 2 články, kde najdete opravdu komplexní  informace, díky kterým pečení domácího chleba bude radostí.

 

A pokud budete mít chuť si na chleba dát nějakou zeleninu, určitě se zapojte do bedýnkování. Můžete se přidat ještě i nyní v zimě nebo začít od jara, kdy už budou saláty, ředkvičky a kedlubny.

 

Aktuálně si letní bedýnky můžete objednat v předprodeji za zvýhodněnou cenu. Cena jedné bedýnky v předprodeji objednaná v lednu vychází na 365,- Kč, kdežto v sezóně se vyhoupne až na 450,- Kč a je pravděpodobné, že k ceně bedýnek budeme od března již připočítávat DPH a to jejich cenu ještě navýší. 

 

Tady najdete formulář k objednání bedýnek.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now