Jak zužitkovat odřezky zeleniny z bedýnek?

Jak zužitkovat odřezky zeleniny z bedýnek?

 

 

 

 

Možná jste si v zimních bedýnkách všimli, jak některá zelenina lehce raší, tedy na místě, kde byla odstraněna během sklizně a uskladnění stará suchá nať, obrůstá novou rašící natí. Není to na závadu, ba naopak. Můžete její sílu využít dvojnásob. Na rašení zeleniny mě upozornila paní Marcela, která s námi bedýnkuje a poslala mi i fotky, jak zužitkovala odřezky zeleniny z prosincové zimní bedýnky.

 

Poprosila jsem paní Marcelu o krátký rozhovor k tématu rašení zimní zeleniny z bedýnek:

 

Jak Vás to napadlo začít zimní zeleninu takto zužitkovat?

 

Už dříve jsem si všimla, že zelenina, kterou jsem hned nezpracovala a která pobývala delší dobu na dně naší lednice, dokud na ni nepřijde řada, obrůstala malinkými lístečky. Obzvláště u petržele jsem lístečky vítala. Petržel kořen jsem před konzumací vždy odkrojila a dala na talířek s troškou vody, aby ještě mohla chvilku růst.

 

Co konkrétně nakličujete a jak?

 

Jak jsem se zmínila, začala jsem petrželí kořenem. Co jsme objevili zeleninu z bedýnek, přibyly lístečky červené řepy, ředkví, cibule, česneku i pórku.

 

 

Je některá zelenina, která pro pěstování nových rašících natí podle Vás není vhodná? Třeba jste ji opakovaně zkoušela odkrojovat a výsledky se nedostavily?

 

Obecně bych řekla, že se možnosti pěstování nových rašících natí na odřezcích zeleniny nedaří u kupované zeleniny v supermarketech, nebo v lepším případě jsou tyto možnosti velmi ztížené. Domnívám se, že se tak stává v důsledku hromadného máčení, nešetrného čištění na výrobních linkách, uskladnění ve velkoskladech spolu s ostatními potravinami, s rizikem podchlazení zeleniny a přenosu plísní. U kupované zeleniny jsem mnohokrát dříve vypěstovala plíseň na misce s umístěným odřezkem zeleniny než jeho naťové výhonky.

 

Jak připravujete misku pro pěstování? Používáte substrát, hlínu nebo jen misku s vodou a vatou?

 

Pro zamezení zahnívání odřezků jsem si oblíbila misky s trochou odstáté vody. Uvažovala jsem také o zemině, ale na údržbu mi vyhovují snadno omyvatelné kameninové, keramické, porcelánové nebo skleněné talířky a misky. Jejich výhoda spočívá v udržení chladu a nepřehřívání obsahu misky tak jako tomu je u plastu.

 

Preventivně ob den prohlížím odřezky zeleniny od spodku, dokud tzv. drhnou, je to v pořádku. To pak odložím odřezky na chvilku stranou, opláchnu dno misky, odřezky naskládám zpět a nechám zeleninové natě růst dál. Pokud nějaký odřezek má odspodu kluzký povrch, je nejvyšší čas jej odstranit a nať zpracovat. Tak aby hniloba nenapadla samotný odřezek i ty ostatní zdravé. Rašící česnek a cibuli prohlížím, zda se na nich nevyskytuje plíseň, v opačném případě by to byl důvod také na ukončení pěstování rašících natí.

 

Kde zeleninové výhonky pěstujete?

 

Okenní parapety mi připadají pro pěstování rašících zeleninových výhonků ideální.

 

A co teplota pro pěstování? Vyhovuje spíše prostředí chodby nebo normální pokojová teplota?

 

Tak to je dobrá otázka. Chlad je lepší, než teplo. Brání růstů bakterií, které by mohly napadnout rostoucí mladé naťové výhonky. Když jsem umístila misku na parapet, ale blízko topícího radiátoru, nebyla jsem spokojená. Snadno docházelo k zahnívání odřezků zeleniny, vyrůstající lístečky žloutly a osychaly. Využívám v současné době parapet v ložnici a část parapetu v kuchyni, mimo dosah radiátoru.

 

Jak dlouho čekáte, než nať vyroste a můžete ji zpracovat do jídla?

 

Čekání na „sklizeň natí“ se odvíjí od kondice jednotlivých rostlinek a schopností růstu natí. Minimálně tedy čekám 2 – 3 týdny.

 

Máte pro čtenáře blogu České selky tipy na zužitkování takto vypěstovaných natí? Do jakých jídel se Vám osvědčily?

 

Rašené lístečky jsou velmi jemné, šťavnaté a plné chuti. Podle mého názoru jsou vhodné jako jemný posyp na pomazánky, polévky nebo zeleninové kaše, např. pro malé děti, ale i starší dospělé, kteří mají mírné potíže s konzumováním tuhé stravy.

 

 

Děkuji paní Marcele za přínosné tipy pro zužitkování odřezků ze zeleniny. Musím přiznat, že mě paní Marcela inspirovala a odřezky z mrkve, kedlubny gigant a zelí jsem si také zasadila a nafotila je pro vás.

 

 

 

Máte nyní možná také chuť na podobné experimenty. Možná byste užili celou bedýnku. Bedýnky v zimě neznamenají jen brambory a mrkev. Mám radost, že se nám i ty zimní bedýnky daří sestavovat pěkně pestré a barevné. Podívejte se na přehlídku zimních bedýnek.

 

 Pokud se ještě k zimnímu bedýnkování chcete přidat, tak pro 1-2 zájemce místo najdeme. Jsou však aktuálnější zápisy předplatného pro letní bedýnkování, které je teď v lednu výrazně nižší, než bude během sezóny.

 

Zapsat se k bedýnkování můžete <<TADY>>.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now