STOP! Zjistěte, jak si zajistit pravidelný přísun nejlepší zeleniny a ovoce

February 1, 2018

Je to prosté, nejkvalitnější zelenina a ovoce od lokálních farmářů se může dostat na váš stůl a to pravidelně, opravdu čerstvá a vypěstovaná metodami, jako za našich babiček.

 

 

Jste z Liberce, Jablonce nad Nisou či Semil? Pak se můžete radovat, protože právě do těchto míst se dostal i tzv. bedýnkovací, systém, díky kterému si i vy pochutnáte na úžasné zelenině a ovoci.

 

A jak to bedýnkování funguje? Na farmě si přivstanou a připraví objednaný počet bedýnek, které se ještě ten den dostanou do výdejních míst, kde si je vy odpoledne vyzvednete.

 

Můžete se setkat i s názvem "komunitou podporované zemědělství" tzv. KPZ, přičemž každá komunita má jiná pravidla a systém. Myšlenka je shodná - pochutnat si na čerstvé zelenině a ovoci od farmářů, kterým náš nákup umožní fungovat a prosperovat.

 

Co si budeme povídat, farmář má práce až nad hlavu a musí se pořádně otáčet, aby včas zasil, vyplel a sklidil. Když má pravidelné zákazníky, je hned život veselejší. Bedýnkovací systém funguje právě na principu pravidelného odběru, kdy si zákazník předplatí na celou sezónu své bedýnkovací místo a klidněji může spát farmář i zákazník, na kterého se čerstvá zelenina vždy dostane a nemusí nikam daleko jezdit.

 

Tento systém úspěšně funguje v zahraničí a i u nás si nachází své příznivce. Těší mě, že můžu být u toho a organizovat bedýnkování pro komunitu České selky, jejíž součástí se můžete stát letos i vy.

 

 

Díky panu Pospíšilíkovi a jeho úžasné farmě pro vás od dubna do listopadu budeme připravovat bedýnky složené ze sezónní zeleniny, ovoce a bylinek. Dalšími farmáři, kteří se budou podílet na pěstování zeleniny a ovoce pro bedýnky jsou paní Hudská z Klokočí, Barešovi z Popluží a paní Hatašová a další. Možná vám nyní jejich jména nic neříkají.

 

Nezoufejte.

 

Na tomto systému je další skvělá věc a tou je seznámení se s farmáři. To je tak trochu můj úkol, kterého se s nadšením zhostím a zprostředkuji vám informace o lidech, kteří zeleninu pěstují.

 

Co v takové bedýnce můžete najít? Jak je to se složením? V komunitě České selky je bedýnka určitým způsobem překvapení. Složení se odvíjí od aktuální sklizně, v dubnu a květnu se do bedýnky dostanou v první řadě saláty, špenát, ředkvičky, postupně složení nabývá na hmotnosti a vy si pochutnáte na prvních mrkvičkách, česnekových výhoncích, jahodách, třešních a během léta si doslova užijete okurkovou sezónu, papriky, rajčata, rybíz, k podzimu se složení bedýnek přehoupne k cuketám, patisonům, dýním, jablíčkům, hruškám, švestkám...

 

 

Seznam by mohl být poměrně obsáhlý. Vy se díky bedýnkování seznámíte i s méně obvyklými druhy zeleniny a dostanete zároveň tipy na jejich zpracování. Na tom si dávám také záležet právě já a recepty vkládám přímo do bedýnek, kde jsou spolu se zeleninou malým překvapením.

 

Bedýnkování organizuji tak trochu z osobních důvodů a to především proto, že se jedna bedýnka dostane každý týden i k nám a máme přísun vitamínů v přirozené podobě po celou sezónu.

 

Co už je možná méně příznivá zpráva je to, že kdo zaváhá, má zeleninu a ovoce dražší nebo se na něj nemusí dostat. Pro prvních 80 rodin držíme zvýhodněnou cenu a to až do konce února, pak se cena předplatného zvedne a pokud se kapacita naplní, budou registrace uzavřeny.

 

Mám radost, že ihned po vypuštění zprávy o možnosti registrace k bedýnkování, se přihlásilo 19 zájemců. Měla bych tedy možná upřesnit informaci a říci, že ještě 61 rodin má možnost si bedýnky předplatit za zvýhodněnou cenu :-).

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now