Kdo ještě chce vědět, proč do jídelníčku zařadit právě česnek?

February 13, 2017

 

Proč do svého jídelníčku zařazovat právě česnek? Jaká jídla připravit právě s česnekem? Co dá česnek lidskému tělu? Jak to bylo s konzumací česneku v dobách minulých?

 

Česnek konzumuje po celý rok. Alespoň tedy u nás to tak je, protože si během léta nasyslíme pořádnou zásobu pro zbytek roku. Já osobně mám nejraději jarní česnekové výhonky, že kterých jsme minulý rok pokusně vyráběli pesto a bylo přímo úžasné.

 

Namleli jsme česnekové výhonky na masovém mlýnku, smíchali s olejem a solí. Poté jsme jen tuto směs dali do malých skleniček a nechali v lednici. Měli jsme těch výhonků pořádnou hromadu, proto nám pesto vydrželo asi půl roku (uchované v lednici). Ještě nyní při přípravě omáček, masa, zeleninových jídel i topinek vzpomenu na pesto a už se těším, jak na jaře pesta připravím dvojitou dávku.

 

Když došlo pesto, přišla řada na česnek samotný. Receptů s česnekem bude nejspíš nekonečně mnoho. Mám tu pro vás tip na jeden vyzkoušený výborný recept od Aničky Hudské:

 

RECEPT: Králík na česneku

  • 1 králík

  • 1 česnek (na jaře i s natí, nebo česnekové výhonky)

  • cca 100 g másla

  • cca 0,5 litru vody, sůl

V kastrolu rozpustíme máslo a na velmi mírném ohni, smažíme po obou stranách naporcovaného králíka. Příprava masa na másle je speciální disciplínou. Kousky masa musí být v hrnci narovnány tak, aby nezbývalo moc místa, kde by se máslo mohlo přepalovat. Vše děláme dlouho a pomalu.

Osmažené maso osolíme a podlijeme jen malým množstvím vody. Přiklopíme pokličkou, vodu necháme vydusit a znovu podlijeme – to celé opakujeme, dokud králík nezměkne a zároveň díky postupnému dušení nezezlátne. Před koncem přípravy zasteleme králíka připravenou česnekovou natí nebo česnekovými výhonky. Nakonec přidáme na plátky nakrájené česnekové stroužky, ty už necháme jen mírně přejít varem a je to.

 

Máte chuť se o česneku dozvědět další podrobnosti? Možná se rádi dozvíte víc od odborníků Veroniky a Dariny.

 

Kdo je Veronika a co o sobě říká?

 

Jsem žena, která vášnivě ráda inspiruje, jak (nejen) skrze jídlo být sám k sobě laskavý. Zjistila jsem, že slova jako je laskavost a láska dost často ve spojitosti s jídlem chybí. A přitom jíst tak, abychom si jídlem pomohli, nikoliv škodili, je velmi důležité. Stejně jako jíst s láskou a úctou k sobě, k jídlu i svým blízkým.

 

Buďme upřímní: Kdo z nás v jídle "neprasí", když je mu smutno, je unavený nebo přetížený psychicky či fyzicky? Kdo z nás si umí vychutnat jídlo za každých okolností a jíst stoprocentně "správně"? Myslím, že nikdo a i já sama se tomuto umění učím a snažím se mluvit o svých těžkých chvílích i o tom, k čemu nám potraviny slouží po fyzické a psychické stránce a jak nás mohou podpořit.

 

 

 

 

Kdo je Darina?

 

Darina je veselá ženská, která má ráda přirozenost a jednoduchost. Darina dospěla k zásadnímu pochopení a to i díky své zvědavosti:  Tím pochopením je to, že nyní ví, jak se o úžasný dar zvaný “tělo” starat. Díky tomu pak může fungovat tak, jak k tomu bylo stvořeno. A nemusí se přitom omezovat na jeden vybraný styl stravování, který má být ten ideální, zdravý, a podobně.

 

Chápe totiž souvislosti, principy a postupy, které stačí v jídle jednoduše dodržovat, aby tělo nebylo zbytečně zatěžováno a získalo z jídla maximum pro své správné fungování.

 

Možná tušíte, že právě česnek patří mezi tzv. superpotraviny a přečíst si o něm můžete ve 2 elektronických knihách.

 

 

 

21 příběhů českých superpotravin Veroniky Hanzlíkové

 

a

 

E-kuchařka z 21 českých superpotravin, jejíž autorkou je Darina Šindelářová

 

 

Proč se rozhodly tyto dvě ženy psát o českých superpotravinách?

 

Vše začalo tvorbou Veroniky s názvem "když jídlo mluví", Darina projevila zájem, že by připravila recepty k těmto potravinám a Veroniky muž zase přišel s nápadem českých superpotravin. Tohle vše se spojilo a vznikl velmi nádherný projekt dvou zajímavých žen, které se osobně ještě nepotkaly a přitom jsou kamarádky.

 

Co můžete čekat v knize Veroniky?

 

V e-knize můžete čekat mnoho laskavých slov a zajímavých i důležitých informacích o spojení jídla a zdraví. Pohlazením pak jsou příběhy spojené s jednotlivými potravinami, dětstvím i dospíváním, které vás samotné navrátí do příjemných vzpomínek a pomůže se na potraviny dívat s láskou. V e-knize najdete i nejrůznější tipy, jak si můžete s potravinami hrát, jak je zpracovat a jak vám mohou pomoci i v oblasti preventivního zdraví.

 

Co najdete v kuchařce Dariny?

 

Recepty z 21 českých superpotravin, které si zamilujete i vy. Měla jsem možnost do Darininy kuchařky nahlédnout a mimo krásně nafocených obrázků lákavě vypadajících jídel zde najdete jednoduché recepty, které zpestří váš jídelníček během celého roku.

 

Je to unikátní projekt, který na českém trhu nemá obdoby. Prostě kromě informací, které si o potravinách sami můžete najít, naleznete v e-knize mnoho neobvyklých pohledů inspirovaných našimi předky nebo asijskými medicínami.

V e-kuchařce zase naleznete milé recepty, krásně navazující na e-knihu.

 


V zimních měsících je více času na čtení než v létě a možná se pro letošek i vy rozhodnete pro vlastní zahrádku a to třeba i balkonovou. Možná budete za okny nechávat klíčit rajčata již ze semínek a to už teď tato semínka říkají ťuk, ťuk, ťuk...

 

Ať se rozhodnete pro vlastní zahrádku nebo třeba pro bedýnkování, v každém případě se recepty i informace budou hodit.

 

Zajímá vás bedýnkování? Pak si o tomto způsobu zajištění pravidelného přísunu vitamínů můžete přečíst ZDE.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now