Představte si, že můžete kompostovat i v kuchyni

February 17, 2014

V sobotu 15.2. jsem měla možnost se zúčastnit kurzu kompostování v kuchyni. Doma se na mě dívali podezíravě, co to je za  nezvyklý kurz a zvědavě vyzvídali. Představa, že si člověk doma tvoří něco jako hnojiště je spíše úsměvná. I já byla zvědavá, o co jde a ještě se mi chtělo "si vyrazit" mezi lidi. Kurz se konal u paní farmářky Hudské, která zajistila příjemné prostředí i pohoštění, pozvala přátele a známé. Celoodpolední kurz tak probíhal v domácí atmosféře a pohodě.

 

Účastníci kurzu si všichni svépomocí pod vedením lektora vytvořili vermikompostér z kyblíčků. Lektor pan Brodský následně vysvětloval princip takového kompostéru, který zkráceně spočívá v žížalí armádě, která přetváří kuchyňský rostlinný odpad na hnojivo, které patří k nejkvalitnějším hnojivům vůbec. Správně fungující domácí kompostér neplesniví, nesmrdí a žížaly žijí.

 

Vermikompostér je zhotoven  jednoduše ze dvou provrtaných kbelíčků a jednoho záchytného vespod, přičemž díky víčkům kbelíčků je celý kompostér spojen. Pan Brodský má kompostér přímo dokonale propracovaný a rád i Vám na dalších kurzech ukáže celou jeho výrobu. Za důležité bych považovala i informace, které si účastníci odnesli domů spolu s kompostérem a žítalami.

 

Příští kurz - tuším - se má konat 15.3. u paní farmářky Hudské a zájemcům přepošlu letáček s kontakty.

 

Když jsem vermikompostér domů přinesla, tak starší dcerka moc nadšená ze žítal a kbelíčků nebyla, hold to žádné korálky ani dobroty nejsou. Tomášek ale se zájmem pozoroval žížalky a hned je s nadšením nakrmil. Dnes se po ránu ptal, zda budeme zase krmit žížaly :-), tak máme mimo vermikompostéru i nové domácí mazlíčky.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 24, 2018

Please reload

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now