Oblíbené recepty z topinambur

S topinambury je třeba zacházet obezřetně. Říká se jim židovské brambory, nebo jeruzalémský artyčok, hlíza topinamburu je podobná bramboře, rostlina je však příbuznou slunečnice. Topinambury můžeme jíst syrové, nebo je tepelně upravovat. Pro topinambury je typická nasládlá chuť. Syrové chutnají nasládle po oříškách. Hlízy topinambur jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev.

Tip na zpracování: K bramborám vařeným na bramborovou kaši zkuste přidat pár oloupaných hlíz topinamburů. Směs na kaši zpracujte jako obvykle.

Polévka z topinambur

Ingredience: 2l kuřecího vývaru, 1 cibule, 250 ml smetany, 1kg topinambur, sůl, pepř, pažitka.

​Postup: Připravíme si vývar, ve kterém uvaříme cibuli, cibule stačí 1, ovšem pro zvýraznění chuti se vyplatí dát i 2,3 nebo 4 cibule, které nezapomeneme polévky před mixováním vyndat. Topinambury si oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Za 15 minut budou topinambury měkké, vyndáme cibuli, přidáme smetanu, sůl a pepř dle chuti. Pro krémovou konzistenci rozmixujeme tyčovým mixérem. Před podáváním dáme do polévky na drobno nakrájenou pažitku, čím více pažitky, tím je polévka pikantnější. U nás jsou hitem i opečené houstičky na másle, které podtrhnou jemnou chuť polévky.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Smažené placičky ala bramboráčky

Ingredience: 1/2kg topinambur, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé pšeničné mouky nebo rýžové mouky, sůl, pepř, olej na smažení, pro zvýraznění chuti možno přidat majoránku, cibuli a česnek.

Postup:Topinambury očistíme, oloupeme a nastrouháme, přidáme vejce a mouku, osolíme a opepříme. Kdo má rád výraznou chuť bramboráčků, nastrouhá do směsi cibuli a prolisuje 3-4 stroužky česneku. Bez cibule a česneku budou placičky o něco méně nadýmavé.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.

Drožďová pomazánka s červenou čočkou a topinambury 

Ingredience: 10 kostiček droždí, 1 mozzarella, 100 g scezené uvařené červené čočky (pro zvýraznění chuti a zvýšení stravitelnosti uvařené s cibulí v celku a novým kořením), 2 lahůdkové cibule s natí, olej, růžová himálajská sůl, strouhanka z 1 housky (pro zahuštění), petrželová nať a rajčata na zdobení, 2 ks topinamburů/ osobu.

Postup: Na pánvičce lehce osmažíme na drobno nakrájenou lahůdkovou cibulku, přidáme droždí a necháme jej na mírném teple rozpustit. Po odpaření části směsi přidáme natrhanou mozarellu, můžeme využít i mozzarellovou tekutinu, a mícháme ode dna, směs se snadno přichytává a připaluje. Vmícháme předem uvařenou a scezenou červenou čočku a směs zahustíme strouhankou. Dle chuti přidáme očištěné nastrouhané topinambury (pomazánka trochu zřídne), nebo pomazánku rovnou servírujeme a topinambury přiložíme na talířku samostatně. Ozdobíme na drobno nasekanou zelenou natí.

Poznámka: topinambury během strouhání či krájení následně snadno tmavnou, proto je dobré je připravovat těsně před konzumací.

Získejte přehled o tom, jak zeleninu správně skladovat a tipy na její zpracování, posíláme informace e-mailem. Přihlaste se k e-mailovému seriálu TADY.