Mrkev a 3 oblíbené recepty

V období od června do září sklízí farmáři mrkev z pole rovnou do bedýnek, a tak se k nám na stůl dostává ještě s natí. U mrkve z ekologického zemědělství si můžeme směle naservírovat i natě. Dnes se však v receptech zaměřím na kořenovou část, ze které si můžete i vy připravit výborné omeletky, sušenky nazvané „mrkvové hrudky“ nebo si připravit výborný salát.

mrkev

Mrkvové omeletky

Ingredience: 2 větší mrkve, 5 vajec, hrst mouky, 2dcl mléka, máslo, cukr, mletá skořice.

​Postup: Mrkev nastrouháme na jemno a lehce osmahneme na másle, aby změkla. Vajíčka rozklepneme tak, že si dáme zvlášť bílek a žloutek, z bílku si ušleháme tuhý sníh, žloutky, mléko a máslo rozšleháme také v druhé míse a vmícháme mrkev a sníh. Naběračkou nalejeme na pánvičku (já používám teflonovou a peču bez tuku) asi kolečka o průměru asi 5 – 8cm. Opečeme z obou stran, jsou nadýchané a jemné. Na sladko chutnají výborně omaštěné máslem, pocukrované cukrem krupicí se skořicí. Fantazii se však meze nekladou, zachutnají i se zmrzlinou, tvarohem, džemem.

Mrkvové hrudky se slunečnicovými semínky a brusinkami máčené v čokoládě

Ingredience: 1 hrnek jemných vloček, ½ hrnku třtinového cukru, 2 mrkve střední velikosti, ½ hrnku přes noc namočených slunečnicových semínek, ½ hrnku kokosu, ½ hrnku kokosového mléka, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce rozpuštěného kokosového másla (nebo kravského másla), 1 lžička strouhaného zázvoru, ½ hrnku sušených proslazených brusinek, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička kypřícího (bezfosfátového) prášku do pečiva, ½ lžičky mleté skořice, trochu soli.

Postup: do míchací mísy vysypeme spařené vločky, cukr, na jemně nastrouhanou mrkev, kokos s mlékem a tuky, koření a brusinky a necháme chvíli odpočinout. Tekutiny se vsáknou do vloček a z těsta do kterého nakonec zapracujeme kypřící prášek, se budou snáze tvořit malou lžičkou hromádky a klást na plech vyložený pečícím papírem. Pro lepší dávkování je vhodné lžičku vždy namočit do hrnku se studenou vodou. Hrudky pečeme při teplotě 180°C cca 45 minut, dle typu trouby. Po vychladnutí hrudky, které mají spíše měkkou konzistenci s kůrkou, namáčíme do rozpuštěné 70% hořké čokolády a klademe na plech s čistým pečícím papírem. Na chladném místě necháme čokoládu ztuhnout a servírujeme samostatně nebo s řeckým jogurtem.

Pokud se zajímáte spíše o pěstování mrkve, pak tady je pěkný článek s tipy právě na pěstování.

Mrkvový salát s pampeliškovým medem 

Ingredience: 1 a ½ mrkve na osobu, šťáva z 1 citronu, meduňka na ozdobení, pampeliškový med (200 ks květů, 2 bio citrony, 2 kg třtinového cukru, 2 l vody)

Postup: Květy pampelišek svaříme krátce ve 2 l vody, vložíme na plátky nakrájené citrony a necháme pod pokličkou macerovat do druhého dne. Směs scedíme do hrnce a přidáme cukr. Poté co se rozpustí jej přelejeme do nádoby s uzávěrem, kterou uložíme v chladničce. Sirup je velmi lahodný a nejlepší je zkonzumovat jej co nejdříve ještě během jara pro jeho blahodárný vliv na celkovou  kondici organismu.  Očištěnou mrkev nastrouháme, osladíme, případně naředíme vodou a dochucujeme citronovou šťávou. Zakápneme olejem a ozdobíme lístkem meduňky. Pokud nemáme pampeliškový med, můžeme použít javorový či jiný sirup nebo med od včeliček.

Chcete dostávat tipy na zpracování zeleniny do e-mailu? Připravila jsem seriál na téma skladování zeleniny, kde se dozvíte více. Přihlásit se můžete tady.

https://www.ceskaselka.cz/skladovani-zeleniny-v-domacnosti/