5 jednoduchých receptů s hráškem

Hrášek je zelený nezralý hrách, který se sklízí v mléčné zralosti. Je výborný do polévek, či jako samostatná příloha k zelenině. Konzumace hrášku je ostatně jako u většiny druhů zeleniny nejlepší v syrovém stavu, kdy se v něm zachovává maximum živin, enzymů a vitamínů. V české kuchyni se tradičně dusí s mrkví, přidává do vánočního bramborového salátu nebo zeleninového vývaru. Výborný je také pro přípravu pyré, krémové polévky nebo do čerstvých salátů. 

Zeleninová polévka s hráškem

Ingredience: 4 brambory, 3 mrkve, 1 petržel, hrst kuliček hrášku, 1 lžíce másla, sůl, pepř, kmín, nať z cibulky, petrželka.

Postup: 2 mrkve nastrouháme najemno a osmahneme na másle, tady je potřeba dát pozor, aby se mrkev nepřipálila, je nutné ji opravdu míchat asi 5 minut a pak zalít vodou, až v této chvíli přidáme do polévky další zeleninu – na kostičky nakrájenou třetí mrkev, brambory, petržel (můžeme přidat pokud máme i celer nebo pár růžiček brokolice a květáku) a na závěr hrášek a kmín, osolíme, opepříme těsně před podáváním do polévky přidáme petrželku a najemno nakrájenou cibulovou nať, ta polévce dá správný říz.

Bramborová polévka s hráškem

Ingredience: 4 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, hrst hrášku (může být i sterilovaný nebo mražený), kvalitní párek, mouka, majoránka, česnek 2 stroužky

Postup: Brambory, mrkev, petržel nakrájíme očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme vařit do 1,5l vody, přidáme nakrájený párek, majoránku a na závěr zahustíme jíškou (mouku osmahneme na sucho na pánvi s nepřilnavým povrchem), do polévky jíšku dáme, až když je jíška vychladlá. Pokud máme jíšku horkou, pak ji rozmícháme nejdříve ve sklenici se studenou vodou, aby to neudělalo hrudky. Pokud dáme teplou jíšku do teplé polévky, hrudky jsou zaručeny. Těsně před podáváním polévku dochutíme prolisovaným česnekem a solí.

Bramborová polévka s hráškem

Sušené hrachové slupky do polévek

Postup: po konzumaci vyloupaného cukrového hrášku zbydou zelené slupky, které je možné ještě jednou zužitkovat. Po usušení na pečícím papíru je možné je přidávat sušené hrachové slupky spolu s polévkovým kořením během varu do masového vývaru na polévku. Před podáváním se odstraní. Vývar je pak výživově obohacen o další cenné látky

Sušené hráškové slupky vhodné do polévek na vylepšení vývaru

Hráškové placičky

Ingredience: 200 g rozmixovaného  krátce povařeného cukrového hrášku, 2 vejce, 2 lžíce česnekových výhonků, 2 jarní cibulky s natí, bylinky – petrželka, pažitka, libeček (dle preferencí a chut), sůl, strouhanka a na zahuštění hladká mouka.

Postup: rozmixovaný hrášek smícháme s nadrobno nasekanou cibulkou, česnekovými výhonky a bylinkami. Zahustíme vajíčkem, strouhankou a moukou. Dle potřeby osolíme. Pečeme v troubě na pečícím papíru pokapané olejem.

Hrášková pomazánka

Ingredience:1 tvaroh v papírovém obalu tučný (250g), hrst čerstvých vylouskaných hrášků, 1 česnekový stroužek, 50g slaniny.

Postup: Hrášky utřeme lžící s prolisovaným česnekem, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu a na závěr tvaroh, důkladně promícháme a mažeme na bílé pečivo. Někteří strávníci mají k zelené pomazánce trochu nedůvěru, hodí se tedy přikrýt šunkou, sýrem a čerstvou zeleninou.

Zajímají vás další tipy při zpracovávání a uchovávání zeleniny? Pak je tu pro vás seriál připravený na toto téma. Seriál je zatím zdarma a stačí zadat e-mail a chodí vám pak jednotlivé díly přímo na e-mail automaticky.