Pór

 

Pór (u nás říkáme lidově pórek) se hodí jak do polévek tak do hlavních jídel a do pomazánek nebo třeba jen tak samotný na chléb s máslem. Chuťově je podobný cibuli či jarní cibulce.

Jak pór dobře očistit? Když máme pór z ekologického zemědělství, mohou v něm být broučci nebo malé hnědé larvičky, které je potřeba před jeho konzumací odstranit. Nejlépe se mi osvědčilo pór rozkrojit podélně napůl a umýt jednotlivé jeho vrstvy pod tekoucí vodou. Nečistoty se takto snadno vyplaví. Krájím pak pór na půlměsíčky, což se hodí do většiny jídel, které z něj připravujeme.

Pokud nejste příznivcem této zeleniny, díky bedýnkování si ho zamilujete, protože se z něj naučíte vařit.

Zapečený pór jako hlavní chod

Ingredience: cca 500g póru, 50g tuku (máslo), sůl, pepř, česnek nebo česnekové pesto, 150g sýra (eidam, gouda,...), omáčka: 2 lžíce mouky, 250g smetany, 1 žloužek,  0,5 dcl mléka, lžíce másla,, petrželka

Postup: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka (tlustší), podusíme na másle v hrnci či na pánvi. Přidáme trochu vody (cca 0,5 dcl) a prolisujeme 3-4 stroužky česneku nebo přidáme lžičku česnekového pesta, lehce opepříme a osolíme. V době vaření póru si připravíme omáčku z 1 lžíce másla, mouky a smetany - do studeného mléka dáme mouku a máslo a vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí omáčky. Do hotové omáčky přidáme žloutek rozmíchaný v troše mléka. Když je pór asi po 10 minutách uvařený, dáme ho do mísy a posypeme tvrdým sýrem, který jsme si mezi tím nastrouhali na jemno a polijeme omáčkou. Podáváme s vařeným bramborem posypaným čerstvou petrželkou.

Slaný pórkový koláč

Ingredience: 15g droždí (malá kostička droždí),  2dcl vlažné vody, 300g hladké mouky, 1dcl mléka, 100g tuku (máslo), Náplň z pórku: 500g póru, 300g zakysané smetany krémovité konzistence, 4 vejce, 70g hladké mouky, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup: Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a mléce, necháme vykynout přibližně 10 minut v teple a potom přidáme mouku a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme ještě asi půl hodiny kynout. Mezi tím si připravíme náplň: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Rozehřejeme si máslo a podusíme na něm pór do měkka, následně ho necháme trochu vychladnout a přidáme k němu zakysanou smetanu a vejce. 

Když je těsto vykynuté, vyválíme ho do kulata a vložíme do formy, kde zvedneme okraje tak, aby pak přesahovaly náplň. Do těsta vložíme hotovou náplň a necháme ještě chvíli kynout (cca 20-30 minut). Vložíme do lehce předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 180°C. To, že je koláč hotový, poznáme, že zezlátnou jeho okraje. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme jako lehkou svačinu či večeři.

Pórkové omeletky

Ingredience: 4 - 6 pórů, 50g tuku, 5 vajec, 50g mouky, 5 lžic strouhaného sýra,  sůl, pepř a petrželka na zdobení

Postup: Pór očistíme a nakrájíme na půlkolečka bílou část póru (zbytek můžeme použít třeba na vývar do polévky). Půlkolečka podusíme na tuku (nejraději mám máslo) asi 5-7 minut,dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo. Z bílků vajec si ušleháme tuhý sníh, do kterého v míse vmícháme i žloutky, mouku a sýr, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na pór a zapečeme (dáme plotýnku na dvojku nebo zmírníme oheň na plynovém sporáku na minimum). Otočíme tak, že rozkrojíme na čtvrtiny a každou čtvrtku zvlášť otočíme a opečeme z druhé strany. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborem jako lehká večeře.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now