Špenát

Špenát je jednoletá rostlina. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. 

 

Je to jedna z prvních jarních zelenin. Urodí se v období, kdy je o čerstvou zeleninu ještě nouze.

 

Možností přípravy je mnoho:

 

- čerstvý salát lze připravit ze špenátu v kombinaci s čímkoliv - ředkvičkou, česnekem, rajčetem (i sušeným), olivami, vařeným vejcem, kuřecím masem, jogurtem či kysanou smetanou...

- krátce spařený můžeme podávat ke kterémukoliv jídlu

- místo petrželky dodá svěží zelenou a to nejen do polévek

- dobrý je zapékaný - s těstovinami, bramborem..., vždy se vyplatí přidat česnek

- vyzkoušejte i ten vařený - palačinky se špenátem, špenátová polévka,...

- vzhledem k tomu, že špenátu je obvykle hodně naráz, je vhodné ho i zmrazit. Čerstvý je objemný, ale zmrzlý je křehký, zmáčknutím v pytlíku se rozpadne na malé sypké kousky a nezabere pak už v mrazáku mnoho místa. Může Vám pak po celou zimu sloužit jako náhrada petrželky a čerstvé zelené zeleniny.

 

Omýt takové množství lístků a nestrávit tím celý večer vyžaduje trochu praxe. Dejte rostlinky do velkého lavoru na prádlo, rukou jemně míchejte a nechte je trochu rozplavat. Písek klesne ke dnu a pak stačí jen propláchnout, nejlépe v nějakém větším napařovacím  hrnci. Jen počítejte s tím, že vařením špenát výraznq ztratí na objemu a nakupte pořádnou náruč. Nebo si ho zkuste zasít - je to skutečně vděčná zelenina, na pěstování j e špenát velmi nenáročný.

Recept: Palačinky se špenátem

Ingredience: palačinky (mouka, vejce, mléko), náplň (špenát, česnek, cibule, solamyl či mouka, smetana, sůl, sádlo, máslo)

Špenát důkladně umyjeme, pokud je špenátu více, je vhodné si napustit lavor nebo větší hrnec vody a nechat písek klesnout ke dnu, vymáchat špenát tak trochu jako prádlo a poté ho opláchnout pod tekoucí vodou, protože umývat ho lísteček po lístečku je práce na celé odpoledne. Svazek špenátu, který je v bedýnkách, zvládnete umýt jedna dvě a ten bude tak akorát pro palačinkové hodování. Prolisujeme si česnek a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou necháme zpěnit na sádle. Když je cibulka usmažená do zlatova, zalijeme smetanou a přidáme špenát, který jsme si zatím nakrájeli na drobno. Podusíme, přidáme plátek másla na zjemnění a osolíme. Tím je směs náplně připravená. Pokud by se vám zdálo, že není dost hustá, doporučuji přidat bramborový škrob (solamyl) na zahuštění nebo mouku.  Touto směsí plníme palačinky. Já dělám palačinky jednoduše – smíchám cca 1l mléka, 2-3 vejce a 200g rýžové mouky. Důkladné promísení zajistí tyčový mixér, poté nechám asi 5 minut ustát, rozehřeji pánev, na které se palačinky nepřipalují ani bez tuku. Poté nalévám směs na pánev a opeču z obou stran. Děti palačinkovou večeři přímo zbožňují, ale je pravda, že vítězí ty marmeládové před slanými.

 

Čtyřboč - novozélandský špenát

 

Tato zelenina pochází - jak její název napovídá - z oblastí od nás velmi vzdálených - od protinožců (Austrálie, Nový Zéland). Tato zelenina má podobné využití v kuchyni jako špenát, i když špenát svým vzhledem zas až tak nepřipomíná.

 

V čem se čtyřboč vyrovná pravému špenátu a v čem je lepší? Kromě toho, že z této zeleniny  lze připravit stejná příloha, má využití v zeleninových salátech.

 

Velkým plusem čtyřboče je, že oproti špenátu nehořkne ani při nasazení na květ. Nevýhodou naopak určitá náročnost na pěstování.

 

Čerstvě utržené listy obsahují především vodu (až 90 %), další procenta patří bílkovinám, cukrům a bezdusíkatým látkám. Čtyřboč obsahuje provitamin A, je bohatá na vitamin C jako citron. Má stejně vysoké procento kyseliny šťavelové jako špenát. 

 

 

 Zpracování v kuchyni

 

   Kromě tradičního využití ve formě přílohy ze sekaných listů nebo protlaku lze listy přidat do salátů, polévek, doporučuji i do vaječných omelet. Protože však velké procento kyseliny šťavelové dodává čtyřboči charakteristickou příchuť, ve které si nemusí každý libovat, je možné se jí před kuchyňskou úpravou zbavit spařením listů vroucí vodou.

 

 Špenátové lasagne

 

Ingredience: špenát (plná mísa), mleté maso (já připravovala z půl kila vepřového), lasagne (cca půlka balíčku), solamyl, voda, sůl, česnek (3 stroužky), nasekaná nať z cibulky.

  

Postup: Na hlubší pánvičku jsem dala mleté vepřové (tak půl kila), přidala sůl a omytý špenát (tím jsem nešetřila), přidala nastrouhaný česnek (3 stroužky). Osmahnutou směs jsem zahustila solamylem s vodou. Další postup: klasicky do pekáčku jsem prokládala plátky lasagní se směsí masa a špenátu. Na horní vrstvu lasagní jsem udělala bešamel (mléko a mouka se solí). Navrch jsem bešamel posypala natí z čerstvé cibulky. Vše jsem zapekla necelou hodinku v troubě na 150°C. Chutnalo nám to moc a jen doporučuji.

 

Čtyřboč s jablky 

  • miska čerstvých listů čtyřboče (novozélandského špenátu)

  • 2 nakyslá jablka  

  • 1 kysaná smetana nebo jogurt  

  • 1/2 citronu  

  • vlašské ořechy podle chuti - cca hrst

  • sůl 

 

Listy opláchneme ve studené vodě, nakrájíme na proužky.

 

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (možno i nakrájet na malé kostičky). Pokapeme je citronem, který zpomalí hnědnutí, a promícháme s nasekaným špenátem.  

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a přidejte ke směsi.

Zakysanou smetanu osolíme podle chuti, milovníci kyselejších chutí přidají trochu více citronové šťávy pro zvýraznění. Nalijeme na směs a dobře promícháme. Nechtáme ještě chvíli vychladit v chladničce.  

 

Dobrou chuť!

 

Čtyřboč se slaninou 

  • miska listů čtyřboče  

  • slanina (dle chuti, pro jednu porci přibližně 100g)

  • 1 menší cibule 

  • pepř

  • sůl

 

Listy jsem oprala a spařila ve vroucí vodě (jen krátce). Nechala jsem je poté okapat na sítku.  Zatímco listy okapávaly, lehce jsem osmahla slaninu společně s najemno nakrájenou cibulí. Ve chvíli, kdy se slanina začala roztápět, přidala jsem nasekané listy čtyřboče. Někdo ještě dochutí solí a pepřem. Mně stačila výrazná chuť slaniny bez dochucování. Pak stačí jen chviličku podusit a je to hotové.

K této jednoduché chutné svačince či večeři doporučuji jako přílohu bílé pečivo (houska, rohlík), ale hodil by se i chléb.

 

Dobrou chuť!

 

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now