Okurka

 
Recept: Okurkový salát s koprem a zakysanou smetanou

Ingredience: 1 okurka, kopr, 1 zakysaná smetana 250ml, sůl.

Okurku nastrouháme do porcelánové mísy na hrubo, já ji loupu, ale není to nutné. Nasekáme kopr na jemno (neuvádím množství, kdo má rád více, výraznou chuť, dá více kopru), přidáme smetanu a lehce osolíme. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako lehkou svačinu s chlebem. Tento recept je od mojí babičky, která kopr přímo miluje a učí i nás ostatní si ho také oblíbit.:-)

Recept: Okurková voda

Ingredience: 1 okurka, citrón, pomeranč, několik lístků čerstvých bylinek – meduňka nebo ideálně citronová máta, 3l vody.

Okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka, citrón a pomeranč bez slupky nakrájíme také na kolečka a dáme do karafy s vodou. Pro zvýraznění chuti doporučuji přidat i několik lístečků čerstvých bylinek. Osvědčila se mi citronová máta a meduňka. Voda dobře chutná i vypadá, někde jsem slyšela i o variantě s čerstvým zázvorem, která podporuje hubnutí. V zásadě stačí okurka ve vodě, další inovace jsou na vás. Okurku můžete použit ještě i na salát, pokud je vám líto ji vyhodit po vypití okurkové vody. Co nedoporučuji – použít stejnou okurku do nápoje i druhý den :-).

Recept: Těstovinový salát s okurkou

Ingredience: 250g těstovin (já mám ráda kukuřičné nebo rýžové a tvarem vřetena), jarní cibulka, 1 okurka, 1-2 papriky, 3 rajčata, tuňák v plechovce, olivový olej, lžička sojové omáčky, tvrdý sýr.

Postup: Těstoviny uvaříme v lehce osolené vodě dle návodu na obalu, mezitím si na jemno nakrájíme jarní cibulku, okurku na kostičky, papriku na malé kousky a rajčata na osminky. Já promíchávám nakrájenou zeleninu ještě s teplými těstovinami, tuňákem a ochutím „kapkou“ sojové omáčky. Sůl ani nepotřebujete, osolí to tuňák a tvrdý sýr – ideální parmezán. Hodí se jako lehký hlavní chod nebo večeře. Někteří strávníci k tomu budou s chutí přikusovat pečivo, protože je to opravdu lehké jídlo.

Recept: Okurkový salát s avokádem

Ingredience: 1 okurka, 1 avokádo, měkký sýr (např. mozarella nebo nějaký ovčí či kozí čerstvý sýr), kopr, sůl a citronová šťáva.

Postup: Nejprve oloupeme avokádo, rozpůlíme a nakrájíme na kostičky, pozor na velkou pecku, tu jíst nebudeme. Okurku nastrouháme na plátky, nebo pokud není speciální struhadlo, nakrájíme ji na malé kostičky stejně jako avokádo. Snítku kopru nasekáme na jemno, přidáme asi lžíci citronové šťávy, špetku soli a na kostičky nakrájený měkký sýr. Podáváme jako salát k hlavnímu jídlu nebo s pečivem jako extra lehkou svačinku či večeři.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now