Mrkev

Mrkev

Mrkev je u nás základem týdenních zásob zeleniny. Děti si ji přímo zamilovaly syrovou jako svačinku ke chroupání.

Oblíbené formy zpracování - polévka, salát, příloha, zelenina pod maso.

Mrkvová polévka

Ingredience: 6 mrkví, kukuřice, hrášek, lžíce másla, cibule, petrželka, vlasové nudličky.

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno, osmahneme na másle asi 5 minut, poté zalijeme vodou. Přidáme kukuřici (já používám většinou sterilovanou plechovkovou) a hrášek (mražený nebo čerstvý), celou cibuli (cibulí může být i několik, dodají výbornou chuť a před podáváním je z polévky vyndáme). Vaříme asi 15 minut a před koncem vaření do polévky můžeme dát i vlasové nudle, které vaříme dle instrukcí na obale - některé jsou za minutku a jiné je potřeba nechat 5 minut. Nudle si můžete uvařit i zvlášť a do polévky je přidat až na talíř. Polévku ozdobíme čerstvou petrželkou nebo v zimě asi minutu před koncem varu přidávám sušenou petrželku.

 

Zkaramelizovaná mrkev

Ingredience: mrkev, cukr (klasický nebo třtinový), máslo.

Postup: Na pánvi rozpusťte lžíci másla, očistěte mrkev, nakrájejte ji  - mně nejlépe chutná nakrájená podélně na čtvrtky a rozpůlená, vzniknou jakési hranolky, které opečeme na másle a asi po třech minutách přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Mrkev takto opékáme asi další tři až pět minut, poté podáváme jako přílohu spolu s vařenými brambory např. k dušenému masu.

Béňovy mrkvové palačinky

Ingredience: 4 mrkve, několik růžiček brokolice, máslo, žampiony, kuřecí prsa, kukuřice, sůl, tvrdý sýr.

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na oleji nebo na sádle, můžeme je restovat spolu s cibulkou, ale není to nutné. Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme k masu, restujeme dalších asi 5 minut a do směsi na pánev přidáme i žampiony, brokolici, kukuřici a lehce osolíme. Zároveň si připravíme i palačinky - já dělám klasické těsto složené z mléka, vajec a mouky.

Mrkvovou směsí plníme palačinky, chuťově výborné jsou doplněný nastrouhaným tvrdým sýrem, ten nastrouháme na směs v palačince a až poté zabalíme.

Mangold s mrkví

 

Ingredience: Svazek mangoldu, 3 mrkve, kukuřičný škrob, sůl.

Postup: Mrkev nakrájíme na plátky, podusíme na troše másla a přidáme nakrájený mangold. Zahustíme trochou vody s kukuřičným škrobem a osolíme. Podáváme s vařeným bramborem. Dobře se k této kombinaci hodí i dušená ryba či dušené vepřové.

Mrkvové omeletky

 

Ingredience: 2 větší mrkve, 5 vajec, hrst mouky, 2dcl mléka, máslo, cukr, mletá skořice.

Postup:Mrkev nastrouháme na jemno a lehce osmahneme na másle, aby změkla. Vajíčka rozklepneme tak, že si dáme zvlášť bílek a žloutek, z bílku si ušleháme tuhý sníh, žloutky, mléko a máslo rozšleháme také v druhé míse a vmícháme mrkev a sníh. Naběračkou nalejeme na pánvičku (já používám teflonovou a peču bez tuku) asi kolečka o průměru asi 5 – 8cm. Opečeme z obou stran, jsou nadýchané a jemné. Na sladko chutnají výborně omaštěné máslem, pocukrované cukrem krupicí se skořicí. Fantazii se však meze nekladou, zachutnají i se zmrzlinou, tvarohem, džemem.  

 TIP: Osvěžující mrkvový salát s ananasem

V horkých letních dnech přijde vhod osvěžující mrkvový salát. Mrkev očistíme, nastrouháme na jemno a přidáme ananas z plechovky.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now