Mangold

Mangold

 

Mangold zpravováváme jako natě, je velmi podobný natím červené řepy. Já ho mám nejraději tepelně upravený jako špenát, pak se hodí jako náplň do palačinek, slaných koláčů, do těstovinového salátu a všude tam, kde byste mohli použít špenát.

Mangold s mrkví

Ingredience: Svazek mangoldu, 3 mrkve, kukuřičný škrob, sůl.

Postup: Mrkev nakrájíme na plátky, podusíme na troše másla a přidáme nakrájený mangold. Zahustíme trochou vody s kukuřičným škrobem a osolíme. Podáváme s vařeným bramborem. Dobře se k této kombinaci hodí i dušená ryba či dušené vepřové.

Slaný koláč s mangoldem

Polohrubá mouka 300 g, tvaroh 250 g co nejméně řídký, tuk 250 g máslo nebo hera, mangold cca 200g, Vejce 2, sladká smetana 100 ml, kysaná smetana 100 ml, Česnek 4 strouž, sůl, sýr 100 g cihla, niva

Z mouky, tvarohu a tuku uhněteme těsto, namačkáme do pekáče. Z pokrájeného mangoldu (řapíků i listů), vajec, smetany, česneku, soli a sýra umícháme náplň a nalijeme navrch. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 200° C. Podáváme teplý i studený. Dobrou chuť.

Recept: Bramboráčky plněné mangoldovou směsí

Ingredience: Bramboráčky: 1kg brambor, 2 stroužky česneku, hrst mouky, majoránka, 2 vejce, sádlo. Nádivka: Čerstvý mangold, 5 rajčat, cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, máslo, sůl.

Brambory nastrouháme na jemno, prolisujeme česnek, přidáme mouku, majoránku a 2 vejce. Promícháme a tvoříme bramboráky na rozpálenou pánvičku, já mám nejraději bramboráky pečené na sádle. Nádivku do bramboráku připravíme tak, že si  opečeme cibulku na másle, dále nakrájíme mrkev na kolečka(může být i drobněji třeba nastrouhaná) a osmahneme ji také na másle, přidáme stonek mangoldu (nakrájený na jemno-drobné kostičky), dále přidáme na kostičky nakrájená rajčata (ideálně oloupaná) a na závěr přidáme na jemno nakrájený list mangoldu a krátce dusíme. Pro výraznou chuť na závěr zamícháme prolisovaný česnek. Osolíme.  TIP: Máte-li raději krémovější náplň, zahustěte směs sklenicí mléka se lžičkou solamylu. Směsí plníme bramboráčky. Podáváme jako hlavní chod.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now