Lilek

 

lilek neboli baklažán jsme si dopřáli i v našich letošních bedýnkách. Přidávám několik tipů na jeho zpracování.

Pečený lilek

1 vetší lilek

500 g mletého masa

2 rajská jablíčka

2 jarní cibulky

4 stroužky česneku

čerstvé lístky bazalky

sušené provensálské koření

sůl, mletý pepř, mletá paprika

50 g strouhané Nivy

 

 

Lilek omyjeme a odkrojíme oba dva konce. Nakrájíme na plátky, z obou stran lehce posolíme a kolečka poklademe do olejem vymazané zapékací formy.

Na pánvi zpěníme 2 jarní cibulky, plátky česneku ze 2 stroužků, přidáme mleté maso, sůl, mletý pepř, mletou papriku a asi 10 minut dusíme v trošce vody.

Na lilek, který se zatím „vybrečel”, nasypeme trochu provensálského koření a rozprostřeme vrstvu mletého masa. Nyní klademe na plátky nakrájená rajčata, opět lehce posypeme provensálským kořením a solí, plátky česneku ze zbylých stroužků a na drobno posekanou bazalkou.

 

Nyní vše trochu podlijeme a pečeme asi 30 minut v zakryté formě. Po vypnutí trouby ještě posypeme strouhanou Nivou, kterou necháme rozpustit.

Jako příloha se hodí vařené brambory.

Recept: Lilek a cuketa plněná masem a mozarellou

 

Ingredience: 1 lilek, 1 cuketa, 1 paprika, 2 švestky, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 200g mletého masa, cibulka, 250g mozarelly

Lilek rozpůlíme a lehce vydlabeme vnitřek dužiny, podobně rozpůlíme i cuketu. Pokud má cuketa zralá jádra, tak je již nevyužijeme, pokud je mladá, pak zpracujeme její vnitřek podobně jako u lilku. Dužinu, na kostičky nakrájenou papriku, švestky a mleté maso opečeme na cibulce, osolíme (přidáme dle chuti i prolisovaný česnek) a plníme touto směsí lilky a cuketu. Zatímco si připravujeme na pánvi směs, lilky a cuketu necháme v troubě pod alobalem lehce změknout a až poté do nich klademe směs. Navrch poklademe mozarellou. Necháme celý pokrm zapéct ještě asi 20 minut v troubě. Podáváme s čerstvým salátem.

Lilek na jednoduchý způsob

Ingredience: 1 lilek, cibulka, česnek, rajčata, olivový olej.

Postup:Lilek nakrájejte na kostičky – cca půlcentimetrové a dejte na pár minut do slané vody, díky které získá výraznější chuť. Na oleji osmahněte lahůdkovou cibulku a přidejte na kostičky nakrájená rajčata spolu s lilkem. Krátce restujte a případně dochuťte osolením.

Podávejte s kuskusem, který zvýrazníte plátkem másla a trochou soli.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now