Kopr

Kopr

 

Okurkový salát s koprem a zakysanou smetanou

Ingredience: 1 okurka, kopr, 1 zakysaná smetana 250ml, sůl.

Okurku nastrouháme do porcelánové mísy na hrubo, já ji loupu, ale není to nutné. Nasekáme kopr na jemno (neuvádím množství, kdo má rád více, výraznou chuť, dá více kopru), přidáme smetanu a lehce osolíme. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako lehkou svačinu s chlebem. Tento recept je od mojí babičky, která kopr přímo miluje a učí i nás ostatní si ho také oblíbit.:-)

Koprová omáčka s vejcem a bramborem

Ingredience: 0,5 l zakysané smetany, 2 žloutky, 1 vrchovatá lžička bramborového škrobu, čerstvý kopr – nasekaný na jemno 3 lžíce, 1 lžička šťávy z citronu, 0,5 lžičky cukru, sůl. Brambory a natvrdo vařená vejce.

Postup: Rozmícháme bramborový škrob ve smetaně a vaříme asi minutu. Sundáme z plotny a zamícháme do husté omáčky ještě čerstvý žloutek a na jemno nasekaný kopr. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. V této chvíli již omáčku nevaříme. Podáváme s vařeným bramborem ozdobeným petrželkou a natvrdo uvařeným vejcem.

Podzimní salát s koprem

Ingredience: 1/3 svazku kopru, 2 jablka, 1/3 zelí, 1 vodnice, 1 červená paprika

Jablka a vodnici nastrouháme na hrubo, zelí nakrájíme na jemno a papriku také. Promícháme s nasekaným čerstvým koprem, osolíme. Inovace – s nálevem z vinného octa, s balkánským sýrem a se salátem.

Losos s koprovou omáčkou

Ingredience: 1/3 hrudky másla- cca 80g, 120 ml suchého bílého vína, sůl, pepř, lžíce citronové šťávy, kopr.

Omáčku si připravíme tak, že necháme pomalu rozpustit máslo v menším hrnci, přidáme víno, osolíme, zakápneme lžící citronové šťávy a na závěr přidáme na jemno nasekaný kopr.

Lososa upečeme zvlášť na pánvičce – z každé strany cca 3 minuty a pak ještě lehce podusíme, osolíme, opepříme. Podáváme s vařeným bramborem a rajčatovým salátem. Možná však budete mít chuť spíše na brambory, pak využijete kopr, celer a brambory.

Zapečené brambory s celerem a koprem

Ingredience: 500 – 600g brambor, 500g lososa, 3dcl smetany, 200g celeru, 4 vejce, 3 – 4 lžíce nasekaného kopru, máslo, sůl.

Brambory nakrájíme na plátky, celer také. Krátce povaříme. Lososa, který je na menší kostičky, opečeme na másle. Do zapékací misky, kterou vymažeme máslem, poklademe brambory a celer (asi polovinu), poté následuje vrstva lososa, kterého poklademe koprem. Následuje druhá polovina celeru a brambor. Zalijeme osolenou smetanou s rozšlehanými vejci. Dáme zapéct a před podáváním ozdobíme zbytkem nasekaného kopru. Jako dezert si můžeme připravit mrkvový moučník.

Okurkovo-rajčatový salát s koprem

Ingredience: čerstvý kopr, půl kila rajčat, 1 okurka, sýr balkánského typu, sůl, citronová šťáva.

Postup: Okurku oloupeme, rajčata nakrájíme na půlměsíčky, které napůlíme. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, kopr nasekáme na jemno. V salátové míse promícháme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Tip na dovyladění chutě – přidáme avokádo a pomeranč nakrájené na kostičky. Další alternativou salátu je místo kopru použít koriandr.

Vepřové na pórku s koprovou omáčkou

Ingredience: Vepřové maso, 1 pórek, 1 smetana, 1 lžička solamylu, kopr, sůl.

Postup: Pórek rozkrojíme napůl podélně, umyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Osmahneme na sádle, přidáme maso na plátky a krátce smažíme, poté dusíme. V 2 hrnci si svaříme smetanu se solamylem, do které nasekáme kopr. Podáváme s přílohou typu knedlíky bramborové nebo houskové. Lehčí varianta je s bramborem.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now