Kedlubna

 

Čerstvá kedlubna je výborná syrová, lehce osolit a spolu s žitným chlebem a máslem chutná výborně. Hodí se i jako zelenina na mlsání, kdy si ji chroupete jen tak samotnou třeba u oblíbeného filmu. 

Má tuhou slupku, kterou oloupeme, z natí můžeme připravit polévku, pokud listy nechcete vyhodit a pustíte se do jejich použití, můžete se inspirovat recepty na zpracování natí.

Mozeček z vodnice a kedlubny

Ingredience: 1 vodnice a 1 kedlubna bez natí, 6 vajec, 100g slaniny, cibule či jarní cibulka, 50g másla, sůl, pepř na dochucení.

Postup: Vodnici a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Slaninu a cibulku také nakrájíme na jemno, restujeme na másle a  ve chvíli, kdy cibule zesklovatí, přidáme vodnici. Ta pustí šťávu, restujeme ještě pár minut, než se přebytečná šťáva vypaří. Zatím si rozšleháme vejce, které zároveň zlehka osolíme. Přidáme ke směsi na pánev spolu se silným plátkem másla. Mícháme, dokud nemají vajíčka požadovanou hustotu. Milovníci peprných pokrmů si dochutí pepřem. Podáváme ihned s bramborem. Mozeček je chutný i na chléb za studena. Můžeme dozdobit pažitkou nebo čerstvou jemně nakrájenou cibulkou.

Zapečené kedlubny

Ingredience: 3 kedlubny, 500g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 rohlík, lžíce zakysané smetany, hrnek mléka,  50g sýra (nastrouhaného) koření sladká , paprika, pepř, sůl, pórek.

Postup: Pórek očistíme, nakrájíme na půlkolečka a osmahneme na tuku, přidáme na něj mleté maso, lehce zaprášíme paprikou, opepříme a osolíme. Směs následně dáme do mísy, kde promícháme s nakrájeným rohlíkem, smetanou a případně trochou mléka docílíme husté kašovité konzistence. Tuto směs plníme do kedluben – ty si  oloupeme a nakrájíme na půlky a vydlabeme. Dáme zapéct do trouby asi na 20 minut. Na závěr ještě teplé kedlubny posypeme strouhaným sýrem, který se na nich rozpustí.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now