Instrukce ke zpracování bedýnky

Instrukce ke zpracování bedýnky

Často se mě ptáte, jak zeleninu správně uchovávat, když ji nespotřebujete ihned.  Podělím se s vámi o své zkušenosti s krátkodobým i dlouhodobějším skladováním zeleniny.

Ještě, než se podíváme na možnosti skladování, musím podotknout, že když si přinesete bedýnku domů, měli byste její obsah vyndat a roztřídit. Zkontrolovat množství, vzhled i kvalitu, a pokud najdete něco v nepořádku (nahnilé, špatné nebo chybějící), nafotit problémovou položku a poslat mailem na info@ceskaselka.cz, abychom v příští bedýnce chybu mohli napravit.

Bedýnkování zajišťují lidé, a i když se snažíme o dodání nejlepší zeleniny a ovoce, může se stát nějaká chyba, kterou ovšem napravíme, když o ní budeme vědět. Zkrátka a dobře, podívejte se na obsah bedýnky hned. Nenechávejte tašku někde v bytě, autě, sklepě, aniž byste nahlédli, co v ní je. Součástí jejího obsahu může být ovoce či zelenina, která zkrátka a dobře potřebuje sníst ihned (třešně, letní švestky, ostružiny, jahody apod.), pokud rychle kazící se ovoce či zeleninu objevíte až po několika dnech, bude spíše k vyhození než snědení.

Součástí většiny bedýnek je mrkev a to většinou mrkev s natí. Abyste zabránili povadnutí mrkve, ihned odřízněte natě. Natě umyjte a můžete využít v kuchyni sušené, zmražené či čerstvé. Necháváme je tam proto, že se dají zpracovávat a u této přírodní nestříkané mrkve je můžete jíst. Dá se z nich dělat smoothie, vhodné je používat do polévek, omáček, zapečených pokrmů apod. Mrkvová nať dodá např. svěžest vařeným bramborům.

Umýt zeleninu nebo ne?

V deštivých obdobích bývá zelenina o trochu více zablácená než za sucha. Každopádně platí obecná zásada toho, že nemytá zelenina si díky své přirozené ochranné vrstvě uchová svou čerstvost déle. Pokud tedy umyjete všechny brambor, mrkev, celery, petržel nebo cokoli dalšího, zeleninu byste měli o to rychleji spotřebovat. Zelenina v bedýnkách zpravidla umytá není, proto nedoporučuji vyndávat obsah bedýnky třeba na bílém koberci, co se špatně čistí :-).

A jak s listovou zeleninou? Lehce povadlý salát se krásně vzpamatuje v misce s vodou v lednici. To platí třeba i pro mangold, čtyřboč nebo jinou listovou zeleninu. Té naopak voda svědčí a pomůže ji krátkodobě oživit. Nenechávejte však listy ve vodě déle než 3 dny, dříve nebo později začnou zahnívat.

Lilky, cukety, dýně jsou většinou čisté a nepotřebují ani umýt ani dávat do vody. Potřebují chladné a tmavé místo, kde vydrží dny, týdny ba i měsíce, pokud jsou třeba ve sklepě.

Uchování zeleniny

Krátkodobě v lednici – ideálně v děravém sítku nebo pařáku – zelenina pak neleží ve vodě. Pokud je umytá, pak z ní voda přirozeně odteče pod sítko. Dobu skladování také často pomůže prodloužit igelitový sáček, ale já sama používám spíše hrnec, nebo nádobku s víčkem. Důležitá je také čistota okolí, pokud zeleninu přidáte k již nahnilé zelenině, zkazí se vám rychleji.

Mražení – očistíme, oloupeme, nakrájíme a v popsaných mikrotenových sáčcích můžeme skladovat v mrazáku. Třeba polévkovou zeleninu pak jen vezmete a dáte vařit.

Sušení – rajčata, papriky, řepu, dýni apod. můžete sušit. Nakrájené na drobné kousky, půlky či kolečka.

Nakládání ve vlastní šťávě – naměstnejte nakrájenou očištěnou zeleninu do skleniček a sterilujte při 90°C 20 minut. Není  nutné solit ani kořenit. Zničí se vysokou teplotou hodně vitamínů, ale zelenina či směs je pak připravena k použití kdykoli.

Nakládání do soli – já takto nakládám česnekové výhonky, ale mělo by jít takto uchovat takřka cokoli. Nakrájená nebo nastrouhaná zelenina se doslova nacpe do skleniček a prosolí. Já nejen prosolím, ale dám i olej, vzniká pak čerstvé pesto. Vhodné třeba u kopru, libečku, petrželky, česnekových namletých výhonků apod.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now