Fenykl

Fenykl

 

Recept: Vepřové na fenyklu

Ingredience: 1 fenykl, cibule, jarní cibulka, česnekové výhonky, 500g vepřové krkovice nebo kotlety, 6 rajčat, smetana 250ml, kari koření, sůl, lžíce sádla, 3x plátek másla.

Vepřové maso nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci sádla a cibuli. Fenykl nakrájíme na kostičky, česnekové výhonky na válečky a rajčata na měsíčky. Maso i zeleninu vložíme do zapékací misky. V hrnku promícháme smetanu, koření, sůl a nalijeme na směs s masem. Poklademe na vrch plátky másla, podáváme s vařeným bramborem.

 
Recept: Salát z fenyklu, hrušky a pomeranče

Ingredience: 1 fenykl, 1 hruška, 1 velký pomeranč, cukr, máslo, citronová šťáva, skořice mletá.

Fenykl nakrájíme na měsíčky (odkrojíme část s lístky a spodní část), hrušku oloupeme a také nakrájíme na měsíčky. Na másle opečeme hrušku a fenykl (2-3 minutky), zaprášíme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky, pokusíme se odstranit maximum šlupiček, aby zůstala jen dužina. Každý měsíček pomeranče rozkrojíme na třetiny. V salátové misce smícháme horkou hrušku a fenykl s čerstvým pomerančem, přidáme skořici dle chuti (stačí špetka) a zakápneme citronovou šťávou. Salát můžeme ozdobit lístkem meduňky nebo citronovou mátou.

 

Recept: Štrůdl na slano s fenyklem

Ingredience: 1 listové těsto, 1 fenykl, 4 rajčata, solamyl,  tvrdý sýr (parmezán), petrželka, sůl, olivový olej, jarní cibulka.

Postup: Lehce orestujeme nakrájenou cibulku na oleji, přidáme na kostičky nakrájený fenykl, orestujeme, přidáme rajčata (ideálně oloupaná) a podusíme, rajčata pustí šťávu, je vhodné směs zahustit, jinak by těsto rozmočila. Já používám k zahuštění solamyl, můžete zahustit i moukou. Ve vodě (1/2 dcl) si rozmícháme lžičku solamylu a zalijeme jím zeleninu, kterou takto zahustíme, na závěr přidáme nasekanou petrželku a lehce osolíme (lehce – pak to dosolí sýr). Směs necháme trochu vychladnout a připravíme si 2 placky listového těsta. Na placku lžící poklademe směs, před zabalením na ni nastrouháme parmezán a zabalené dáme péct asi na 20 minut na 180°C.

Podáváme až po vychladnutí.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now