Červená řepa

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) je kořenová zelenina, která obsahuje celou řadu cenných a zdraví prospěšných látek. 

Tepelnou úpravou řepy se ztrácí mnoho prospěšných látek, proto se dává přednost červené řepě v syrovém stavu. Pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby zbytečně neztrácela šťávu. 

 

Konzumujeme nejčastěji podzemní kořenovou část. Syrová řepa se často používá pro přípravu nejrůznějších salátů a pomazánek. Můžeme ji ochutit např. česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se také připravují saláty se zakysanou smetanou, majonézou, jogurtem apod. Nebo stačí uvařenou mladou řepu osolit, pokapat citronem a máslem. Tyto saláty jsou výborné jako přílohu k masu. Tradičně se z vařené červené řepy připravuje také boršč nebo sterilovaná řepa ve sladkokyselém nálevu. 

Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.

Oloupanou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s tvarohem, lisovaným česnekem a dle chuti přisolíme.

Konzumujeme nejlépe s celozrnným pečivem. Získáme lahodnou a zdravou svačinu.

Pomazánka z červené řepy

1 středně velká červená řepa

1 měkký tvaroh

4 stroužky česneku

sůl

Šťáva z červené řepy

Omyjte a oloupejte čerstvou červenou řepu. Nakrájejte ji na kousky a dejte do odšťavňovače. Příprava je celkem rychlá a jednoduchá. Jen pozor na to, že řepa velmi barví, proto je vhodné (ale ne nutné používat při její přípravě potravinářské rukavice.

 

Salát z červené řepy

Uvařte v celku menší červenou řepu s hořčičným semínkem, a poté ji oloupejte, nakrájejte a naložte do malého množství olivového oleje smíchaného s octem.

Nebo můžete uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem ve vodě, do které přilijete trochu vína a rozdrceného koriandru s římským kmínem. Po uvaření listy slijte a nechte okapat a promíchejte je s trochou octa a olivového oleje. Poté si jídlo řádně a v klidu vychutnejte .

Bábovka z červené řepy

Ingredience: 2 červené řepy, 3 hrnky hl. mouky (já dávám pro bezlepkovou variantu 1hr. rýžové a 2hr. kokosové – ta pojme více vody, proto při použití kokosové mouky dejte vody 3 hrnky), 2 hrnky vody (teplé), ½ hrnku oleje, ½ hrnku cukru (dáte-li kokosovu mouku, tak cukru ¼ hrnku), 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody nebo 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, lžíce másla a kokos na vysypání formy.

Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme vejce, vodu, olej a cukr, promícháme. Já si v druhé míse smíchám sypké suroviny – mouku, sodu, kakao, cukr – a přidávám je do tekuté směsi. Formu na bábovky vymažeme máslem a vysypeme kokosem, aby se dobře vyklopila. Pečeme asi hodinu na 180°C.

Jednoduchá polévka z červené řepy

Ingredience: 4 červené řepy, 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana (300ml), 2l vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce másla, sůl, pepř, opečený chléb.

Postup: Řepu oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, vaříme asi půl hodiny, poté ji rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme zakysanou smetanu, ocet a dochutíme solí a pepřem. Zamícháme a můžeme podávat. Servírujeme horké s opečeným chlebem. Pokud máte další zeleninu, můžete vyzkoušet i variantu s bramborem, mrkví, petrželem.

Boršč

Cca 250 g hovězího a 250g vepšového masa (hovězí lépe prorosté, než libové - třeba přední a vepřovou - třeba plec)2 cibule, 2 řepy, 2 mrkve, 1 petržel (může být i pastyňák nebo celer), hrnek kyselého zelí, 4 lžíce sádla, cca 4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 l vody

Na polovině sádla osmažte nakrájené hovězí maso, aby se zatáhlo, přidejte cibuli. Pak směs osolte, opepřete, mírně podlijte a vařte doměkka. V jiném hrnci osmažte na zbylém sádle vepřové, taktéž podlijte a vařte. Ke konci vaření přidejte na kostičky pokrájenou řepu, petržel, mrkev a kyselé zelí. Když je všechno měkké, smíchejte obě masa a zahustěte závrtkou(Jde o kuchyňskou suspenzi - směs mouky a tekutiny (vody, mléka, syrovátky, smetany …). Obvykle se vrtí kvedlačkou, ale zkuste jí uzavřít do sklenice a protřepat. Je to rychlejší, snáze se vyhnete hrudkám, a taky mytí té kvedlačky.). Na talíři ozdobte lžící kyselé smetany a petrželkou.

Karbanátky s červenou řepou

Ingredience: 500g mletého hovězího masa (ev. směsi vepřového a hovězího), mouka 3 lžíce, 2 červené řepy, 2 cibule, 2 vejce, ½ lžičky mletého kmínu, pepř, česnek, sůl.

Postup: Řepu a cibuli nastrouháme na jemno, promícháme s mletým masem, vejci a přidáme mouku. Osolíme a opepříme dle chuti. Prolisujeme česnek – stačí 1 stroužek, ale pro výraznější chuť může být více. Pokud karbanátky připravujeme pro děti, pak pepř a česnek vynecháme.

Palačinky s červenou řepou

Ingredience: mouka, mléko, 1 vejce na palačinky, červená řepa dle počtu palačinek, rukola, vlašské ořechy, čerstvý sýr (kozí či ovčí se hodí nejlépe).

Postup: Uvařte řepu do měkka, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky nebo ji nastrouhejte na hrubo. Připravte si palačinky a plňte směsí – sýr, řepa, vlašské ořechy, rukola – vše na malé kousky, ale ne na kaši.

Pečená řepa s medem

(tento recept je od farmářky Aničky)

Ingredience: 4 větší řepy, 2 lžíce medu, 2 lžíce umeocta, 4 lžíce olivového oleje, sůl, tymián

Pokrájíme řepu na libovolné tvary – já jí mám ráda na měsíčky – krájím, jako když se dělí pomeranč, ale zvažte, jak silné, čím větší kousky, tím déle se peče - chvíli jí to trvá. Přidejte všechny přísady a pečte tak na 200 C – nejprve bez pokličky, poté přiklopte a nakonec můžete zapéct opět chvíli bez pokličky. Celkem více než 30 min. Hlídejte, aby se nevypekla všechna šťáva, ta je moc dobrá. Kdyby to hrozilo, mírně podlijte. Jezte teplé i studené – celý den a klidně i v noci. Zakomponujte do salátů, navrch můžete ještě sypat sýr (balkán, mozarelu) a opražená dýňová semínka.

Zapečená červená řepa se sýrem

Přirozeně nasládlá chuť řepy napovídá, že s medem tato zelenina možná zachutná i mlsným jazýčkům, které si jinak na zeleninu moc nepotrpí.

Ingredience: 3 červené řepy, 2 lžíce medu, hrst vlašských nasekaných ořechů, tymián, měkký sýr (např. mozzarella)

Červenou řepu vaříme vcelku i se slupkou asi 20 minut – menší řepa je dříve měkká a větší potřebuje více času. Uvařenou oloupeme – já ji prudce ochladím vodou, abych ji mohla pohodlně loupat a pak odstraním slupku. Nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na lehce olejovatý plech. Pokud máte teflonový pekáček a nepřipeče se vám, pak nepotřebujete ani potírat olejem. Poklademe kolečka řepy těsně vedle sebe, zakápneme medem a poklademe sýrem. Mozzarella se hodí nakrájená na stejné plátky jako řepa. Pokud máte menší pekáček, můžete vrstvit.

TIP: Omáčka z červené řepy ke svátečnímu obědu 

-  osmahnete cibulku nakrájenou na malé kostičky, přidáte na kostičky nakrájenou řepu, restujete cca 5 minut, poté zalijete několika dcl vody a rozmixujete ponorným mixérem, zjemníte kokosovým mlékem nebo zakysanou smetanou, osolíte. Hodí se s vařeným bramborem a hovězím masem.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now