Cibule

Cibule

Cibule je v bedýnkách snad vždy a je oblíbenou ingrediencí snad každé hospodyně. Celoročně si můžeme pochutnat na tzv. jarní cibulce s natí, která nám i v zimě dodá potřebné vitamíny, když je zeleného v přírodě málo. Díky foliovníkům a péči farmářů si ji v bedýnkách dopřáváme celoročně.

Během léta, na podzim i v zimě pak máme cibuli suchou k uskladnění, kterou můžeme využít na 1000+1 způsobů. Nejčastěji se používá ke smažení a syrová k dochucení různých pokrmů. Já osobně mám ráda cibulovou polévku a přidávám několik cibulí do vývaru snad každé polévky. Pokud se však nechcete omezovat jen na polévku či smaženou cibulku pod maso, můžete vyzkoušet některý z níže uvedených receptů.

Salát z jarní cibulky s natí a pomazánka v jednom

Ingredience: 1 svazek jarní cibulky s natí, 250g tvarohu, 250 g zakysané smetany krémové, sůl

Postup: Cibulku umyjeme a nakrájíme na jemno celou. Tvaroh zamícháme se smetanou a osolíme a přidáme cibulku. Podáváme jako salát nebo mažeme na žitný chléb jako pomazánka.

Cibulová polévka s bramborem

Ingredience: 4-5 cibulí nebo svazek jarní cibulky, 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 brambor (cca 500g), 2l vody, sůl, petrželka na ozdobení

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, které také osmahneme. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a krátce povaříme (cca 15 minut). Zdobíme petrželkou.

Cibulový salát

500g cibule nebo 1 svazek jarní cibulky, 50g tuku (másla), 2 lžíce octa (vinného či jablečného), sůl, pepř, 1 lžíce čerstvé petrželky

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, pokud máme jarní cibulku, tak tu neloupeme, jen ji nakrájíme celou na kolečka a cibuli podusíme. Následně ji vložíme do misky (necháme okapat od tuku), zalijeme octem, osolíme, opepříme a zakápneme kapkou olivového oleje. Necháme vychladnout. Můžeme smíchat s další zeleninou - salát, špenát, natě, rajčata, papriky, apod., ale není to nutné. Můžeme i salát vychutnat jako čistě cibulový. Zdobíme sekanou petrželkou.

Kefírové placičky s cibulkou

Ingredience: 1 kefír (200 – 250ml), 150g hladké mouky, 2 uvařené brambory, 1 vejce, olej na smažení a svazek cibulky

Cibulku nasekáme na jemno, brambory najemno nastrouháme, přidáme kefír, vajíčko a osolíme (cca ¼ lžičky soli). Tvoříme placičky, které opékáme na oleji na pánvičce. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnají výborně i samotné.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now