Brambory

Brambory

 

Bramborové placičky


Uvařené brambory nastrouháte na jemno, přidáte vejce a trochu mouky, prolisujete strouček česneku, lehce osolíte a celou směs důkladně promícháte. Tvarujete placičky, které ještě lehce omoučíte na povrchu. Na pánvi rozehřejete olej a placičky zprudka opečete.
Já používám rýžovou mouku, pak je celý pokrm bezlepkový a možná se zarážíte nad tím, že jsem neuvedla množství brambor. U nás jsou placičky oblíbenou večeří, když zbyly brambory od oběda, proto jich je jednou odhadem půl kila a jindy dvacet deka a jindy kilo. Když je více brambor, použiji o vejce navíc.
Placičky jsou výborné i bez česneku, v manželově rodině na ně mažou džem.

Podkrkonošské sejkory

1kg brambor, 1 vejce, palička česneku, mouka, 2dcl mléka, sůl, sádlo, máslo.

Brambory nastrouháme na jemno, přidáme celé vejce, prolisovaný česnek, hrst mouky a trochu mléka, osolíme a důkladně promísíme.

Naběračkou lijeme na ocelový plát nebo na pánev. Pečeme je buď na sucho nebo jen podklad potřeme sádlem nasáklým bavlněným hadříkem. Hotové potřeme máslem.

Chlupaté knedlíky a kyselé zelí

1 kg brambor, trochu kyselého mléka, vejce, mouka, sůl a jako příloha kyselé naložené zelí.

Brambory nastrouháme na jemno, promísíme s mlékem, vejcem, moukou a solí. Těsto se poměrně dost lepí, lžičkou tvoříme knedlíčky, které házíme do vroucí vody, kde se povaří asi 3 minuty. Pro dochucení se hodí osmažená cibulka třeba i s párkem či masem. Jako příloha je ideální kyselé zelí.

E-MAIL: info@ceskaselka.cz

TELEFON: +420 603887154

Použití cookies

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now