Jak uchovávat mrkev

Mrkev patří k nejoblíbenějším položkám v bedýnkách České selky a dostává se do nich téměř po celý rok. Farmáři ji uchovávají v bednách v písku a ještě ji přikrývají fólií, aby nevysychala.

Vydrží na zákonu až do jara?

Minulý rok se povedlo našemu farmáři dokonce uchovat mrkev i na záhoně přes zimu, to jsme si pak pochutnali na lehce nasládlejší mrkvi s natí už někdy v březnu. To bylo pro nás poměrně překvapení, protože v tomto období se v Čechách mrkev s natí moc neobjevuje.

Před skladováním odstraňte natě

Pro krátkodobé i dlouhodobé skladování je základním požadavkem pro její uchování odstranění natí. Pokud nať necháme u kořene, tak se rostlina snaží “vysát” kořen a dovést natě ke květu. Proto je základním předpokladem skladování odstranění natí.

V paneláku dáme mrkev do lednice

V panelákových podmínkách asi nebudete chystat přepravku s pískem. Tady vystačíte se špajzkou a lednicí. Já osobně mám zkušenost, že v lednici mi mrkev měkne rychleji než ve špajzu.

Ideální teplotou pro skladování je 1°C a vysoká vlhkost vzduchu 95%, zároveň je však potřeba zajistit větrání, aby se např. když je v mikrotenovém sáčku nesrážely kapky vody a nebyla mrkev permanentně ve vodě, to pak odstartuje proces hniloby.

Perforovaný sáček nebo sítko v hrnci s pokličkou se hodí pro uchování mrkve nejlépe

U ekologicky pěstované mrkve je také často vidět (zejména pak v jarních měsících) určité pročervivění. Pokud si ukládáte mrkev na podzim do sklepa do beden s pískem, důkladně si ji prohlížejte, červíci se při skladování v mrkvi doslova vyřádí a je spíše na kompost než do jídla (pokud vám tedy červí návštěvníci vadí).

Mrkev neskladujte společně s jablky

Co je u mrkve také dobré vědět, že když ji skladujeme společně s jablky a dalším jádrovým ovocem nebo např. s rajčaty, mrkev hořkne. To způsobuje uvolňující se plyn etylén, který ovoce produkuje.

Křen nebo černou ředkev skladujeme společně s mrkví

Máte-li v plánu skladovat mrkev delší dobu, můžete ji skladovat společně s černou ředkví či křenem, které pomohou odpudit plísně, na které by mohla mrkev také trpět.

Mrkev vs. karotka

Když už jsme dnes nakousli téma mrkve, zmínila bych ještě rozdíl mezi mrkví a karotkou.

Mrkev odborníci nazývají odrůdy pozdní, které jsou skladovatelné a jedná se spíše o odrůdy s polodlouhými až dlouhými kořeny. Mohou mít světlejší až nažloutlou dužinu.

Karotku charakterizují válcovité až kuželovité odrůdy s jemnou dužinou. Když rozříznete karotku, je střed jen málo barevně odlišený od zbytku řezu. U mrkve je rozdíl patrnější.