Česnečka

Česnek užijeme snad do všech slaných jídel, na které si jen vzpomeneme. Hodí se do polévek, omáček, k masu, do salátu, pomazánek a zkrátka mnoha pokrmům dodá tu správnou chuť.

Česnek letní

V kuchyni používáme česnek velmi často a používáme česnek především
zasyrova třený. Třít česnek lze jak v lisu na česnek, tak profesionálněji nožem. Při vaření je třeba dávat pozor na vysoké teploty, kdy prudkou tepelnou úpravou dochází ke zhořknutí česneku. Loupání slupky před zpracováním usnadní namočení česnekových stroužku do teplé vody na cca 30 min.

Česnečka

Ingredience: 4 brambory, 2 mrkve, 5 stroužků česneku, 1 petržel, sůl, pepř, pažitka na posypání, plátek másla

Postup: Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobnější kostičky, osmahneme na másle a zalijeme 1,5 litrem vody (ev. vývaru), povaříme asi 10 minut a těsně před podáváním prolisujeme česnek a ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou, lehce osolíme, opepříme a ihned podáváme.

Česnečka s bramborovou kaší

Česnečka s bramborovou kaší

Ingredience: 250 ml na osobu vody, 1-2 stroužky česneku/osobu podle velikosti a síly, zeleninová sůl Solčanka, máslo na omaštění, bramborová kaše, česnekové výhonky na posyp

Postup: Vodu přivedeme k varu, osolíme Solčankou, omastíme máslem, vložíme rozmačkaný česnek a podáváme na talíři s teplou bramborovou kaší, posypanou česnekovými výhonky.

Poznámka: Polévka je výborná na srovnání trávení při prvních příznacích virózy spojené s nechutenstvím. Díky bramborové kaši prohřeje
žaludek a česnek působí antibakteriálně, výrazná slanost polévky si poradí s rozpuštěním nežádoucího obsahu žaludku doprovázející virózy. Jinak je možné česnečku dle servírovat např. s rozkvedlaným vařeným vejcem a krutony (osmaženými kostičkami pečiva).

Zajímají vás další recepty a tipy na vaření? Chcete česnek správně skladovat? Pak se přihlaste k odebírání pravidelného seriálu.