2 top recepty z mrkve

Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu, užijeme ji do polévek, omáček, salátů, dezertů, pomazánek. Hodí se do tolika jídel, že je náročné si někdy vybrat, na co zrovna tu mrkev použít. V následujících řádcích najdete moje dva nejoblíbenější recepty, kde mrkev užijete.

Mrkvová polévka

Ingredience: 6 mrkví, kukuřice, hrášek, lžíce másla, cibule, petrželka, vlasové nudličky.

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, osmahneme na másle asi 5 minut, poté zalijeme vodou. Přidáme kukuřici (já používám většinou sterilovanou plechovkovou) a hrášek (mražený nebo čerstvý), celou cibuli (cibulí může být i několik, dodají výbornou chuť a před podáváním je z polévky vyndáme). Vaříme asi 15 minut a před koncem vaření do polévky můžeme dát i vlasové nudle, které vaříme dle instrukcí na obale – některé jsou za minutku a jiné je potřeba nechat 5 minut. Nudle si můžete uvařit i zvlášť a do polévky je přidat až na talíř. Polévku ozdobíme čerstvou petrželkou nebo v zimě asi minutu před koncem varu přidávám sušenou petrželku.

Béňovy mrkvové palačinky

Ingredience: 4 mrkve, několik růžiček brokolice, máslo, žampiony, kuřecí prsa, kukuřice, sůl, tvrdý sýr.

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na oleji nebo na sádle, můžeme je restovat spolu s cibulkou, ale není to nutné. Mrkev nastrouháme najemno a přidáme k masu, restujeme dalších asi 5 minut a do směsi na pánev přidáme i žampiony, brokolici, kukuřici a lehce osolíme. Zároveň si připravíme i palačinky – já dělám klasické těsto složené z mléka, vajec a mouky. Mrkvovou směsí plníme palačinky, chuťově výborné jsou doplněný nastrouhaným tvrdým sýrem, ten nastrouháme na směs v palačince a až poté zabalíme.