Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu, užijeme ji do polévek, omáček, salátů, dezertů, pomazánek. Hodí se do tolika jídel, že je náročné si někdy vybrat, na co zrovna tu mrkev použít. V následujících řádcích najdete moje dva nejoblíbenější recepty, kde mrkev užijete.

Mrkvová polévka
Ingredience: 6 mrkví, kukuřice, hrášek, lžíce másla, cibule, petrželka, vlasové nudličky.
Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, osmahneme na másle asi 5 minut, poté zalijeme vodou. Přidáme kukuřici (já používám většinou sterilovanou plechovkovou) a hrášek (mražený nebo čerstvý), celou cibuli (cibulí může být i několik, dodají výbornou chuť a před podáváním je z polévky vyndáme). Vaříme asi 15 minut a před koncem vaření do polévky můžeme dát i vlasové nudle, které vaříme dle instrukcí na obale – některé jsou za minutku a jiné je potřeba nechat 5 minut. Nudle si můžete uvařit i zvlášť a do polévky je přidat až na talíř. Polévku ozdobíme čerstvou petrželkou nebo v zimě asi minutu před koncem varu přidávám sušenou petrželku.

Béňovy mrkvové palačinky
Ingredience: 4 mrkve, několik růžiček brokolice, máslo, žampiony, kuřecí prsa, kukuřice, sůl, tvrdý sýr.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na oleji nebo na sádle, můžeme je restovat spolu s cibulkou, ale není to nutné. Mrkev nastrouháme najemno a přidáme k masu, restujeme dalších asi 5 minut a do směsi na pánev přidáme i žampiony, brokolici, kukuřici a lehce osolíme. Zároveň si připravíme i palačinky – já dělám klasické těsto složené z mléka, vajec a mouky. Mrkvovou směsí plníme palačinky, chuťově výborné jsou doplněný nastrouhaným tvrdým sýrem, ten nastrouháme na směs v palačince a až poté zabalíme.
